x

malo zadovoljstvo

Napravite ukusni biskvit od đumbira s umakom od karamela

Prije nego počnete razmišljati o detoksikaciji nakon obilnih prazničnih trpeza, dozvolite sebi još jedno malo zadovoljstvo - biskvit od đumbira s umakom od karamela prema receptu britansko-indijskog kuhara Tamala Rayja.

Za pripremu biskvita potrebno vam je 40 grama neslanog maslaca, 75 grama svijetlosmeđeg šećera, dva jaja, 50 grama običnog brašna, jedna kašika praška za pecivo, jedna kašičica mljevenog đumbira, jedna četvrtina kašike cimeta, prstohvat mljevenih klinčića te dva korijena đumbira isječena na kockice.

Izmiješajte maslac i šećer dok ne dobijete glatku smjesu. Zatim dodajte jaja, brašno, prašak za pecivo i začine te sve zajedno promiješajte da biste dobili glatko tijesto. Na kraju, sve izmiješajte s isjeckanim đumbirom. Jednake mjere tijesta stavljajte u limene kalupe i pecite ih 12 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stepeni celzija. Važno je svaki kalup dobro premazati puterom.

Nakon pripreme biskvita, vrijeme je za karamel sos. Potrebno vam je stotinu grama svijetlosmeđeg šećera, 35 grama neslanog putera, 150 grama kreme fraiche, koju možete napraviti sami ili kupiti u prodavnici, jedna kašika mljevenog đumbira i četvrtina kašike soli.

Sve sastojke za karamel sos stavite u malu šerpu i zagrijte ih na srednjoj temperaturi dok se šećer ne otopi, a smjesa postane glatka. Nakon toga neka sos zavrije otprilike tri minute.

Izvadite biskvit iz pećnice i svaki prelijte karamel sosom. Vaš desert spreman je za serviranje.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.