NARODNOM POZORIŠTU 22. 02. MULTIMEDIJALNA PROMOCIJA O BH. VELIKANIMA

22.02.2019 19:30

U čast bosanskohercegovačkih velikana koji su na najreprezentativniji način kroz kulturu i sport podigli ugled naše zemlje u svijetu, u Narodnom pozorištu u Sarajevu u petak, 22. februara s početkom u 19.30 bit će priređen multimedijalni umjetnički događaj pod nazivom „Suada i Muše: Fudbaler i Balerina“.

Riječ je o promociji knjige, izložbe i projekciji filma o životu, karijerama i ljubavi bosanskohercegovačkih zvijezda Suade Kavazović-Mušović, istaknute primabalerine Sarajevskog baleta i Džemaludina Mušovića, velikog golgetera, trenera i selektora.

U čast pedeset zlatnih godina zajedničkoga života, i doprinosa koji su dali bosanskohercegovačkoj kulturi i sportu, organizirali smo ovu multimedijalnu promociju koja uključuje promociju knjige, filma i izložbe uz prigodan umjetnički program.

Autor ideje za knjigu o fudbaleru i balerini je pokojni novinar „Oslobođenja“ Dinko Omeragić koji je namjeravao napisati knjigu o bračnom paru Mušović koji predstavljaju fenomen i individualno kao sjajne zvijezde našeg fudbala i baleta ali i zajedno kao bračni par.

Svjetska historija ne poznaje da su jedna balerina i jedan fudbaler ušli u bračnu zajednicu, oboje ostvarili najviše što se u karijerama može – ovjenčani trofejima, medaljama, nagradama i referentnim kritikama, te dočekali zlatni pir skupa sa svojom djecom i unučadima. Taj „holivudski“ štih u ovoj priči prepoznao je Omeragić, koji je nažalost nakon što je ispisao prvi dio knjige preminuo, i neko vrijeme je knjiga stajala kod njegovih sinova Daniela i Darka koji su razvijali i dopunjavali zamisao svoga oca. Cijeli projekat je preuzela književnica Indira Kučuk-Sorguč koja je napisala drugi dio knjige i konceptualno je uobličila u jedinstvenu monografiju sastavljenu iz tri dijela: Knjiga o Suadi, Drugi o njima i Knjiga o Mušetu.

Također je snimljen i kratki film o njima, živim svjedocima da ljubav pobijeđuje sve i da oba partnera mogu ispuniti sebe i svoje želje uz bezuvjetnu podršku onoga drugoga. Zaista fudbal i balet mogu zajedno – mogli su prije pedeset i više godina, mogu i danas, moći će i sutra ako u ljudske duše nisu zakovane i ne robuju predrasudama.

Autorica ideje i scenarija za film je Indira Kučuk-Sorguč a reditelj je Dado Ruvić.

Suorganizator ovog jedinstvenog kulturnog, sportskog i društvenog događaja je Narodno pozorište Sarajevo koje je ustupilo u cijelosti svoje umjetničke i tehničke kapacitete za ovu priliku jer je Suada Kavazović-Mušović ostavila veliki trag u povijesti ove kuće dok je njen suprug utisnuo svoj žig u sportsku kulturu grada i države.

S obzirom na njihovu nemjerljivu ulogu u afirmiranju baletne umjetnosti i fudbala te na izuzetnu profesionalnu i moralnu vrijednost koju oni pronose svih ovih godina, a o kojima govore u knjizi njihovi suvremenici, držimo da je ova priča interesantna za medijsku javnost i da zaslužuje da se nađe u fokusu pažnje novinara.

U petak, 22. februara u 19.30 sati predstavit ćemo na nesvakidašnji način ovu bh. priču kao svjetski ekskluziv u kojoj su glavni protagonisti upravo Suada Kavazovič-Mušović i Džemaludin Mušović. U njihovu čast smo priredili umjetnički program sa akcentom na ljubavi koja traje od 1966. do danas, zapravo do vječnosti.

Ova multimedijalna promocija će biti sastavljena iz tri dijela: propratna izložba u foajeu Narodnog pozorišta autora istaknutog fotrografa Velije Hasanbegovića i Indire Kučuk-Sorguč. Drugi dio predstavlja umjetnički program od 40 minuta ( umjetnici Sarajevskog baleta, mladi baletani iz studija Brižite Karabašić, Vlado Podany, Adema Pljevljak, Nikolina Vujić, Negra Čičić, Haris Kaltak, Almir Hukelić, Irnes Divjan), dok će fragmente iz knjige interpretirati doajeni našeg glumišta Izudin Bajrović i Selma Alispahić. Voditeljica ovoga svojevrsnoga hommagea je naša ugledna urednica i novinarka sa BHRT-a Lejla Zvizdić.

Nakon programa, pogledat ćemo film o ljubavi koju ništa nije moglo slomiti pa ni sam život, nakon koje će nam se obratiti naše zvijezde Suada i Muše, koje treba da čuvamo kao i sve one koji su donijeli sjaj u našu čaršiju i našu Bosnu i Hercegovinu. Naučimo da cijenimo naše prethodnike jer samo tako možemo imati svijetliju budućnost. A Muše i Suada su ponos Bosne.

Zahvaljujemo se direktoru Narodnog pozorišta Izudinu Bajroviću kao i uposlenicima ove kuće na pomoći u realizaciji ovoga događaja. A prije svega se zahvaljujemo Suadi i Džemaludinu Mušoviću koji su u punom svom kapacitetu stali iza ove priče koji nam je u amanet ostavio pokojni Dinko Omeragić i pomogli nam da je finaliziramo u cijelosti.


Amor Vincit Omnia!

Datum promocije: Petak, 22. februar u 19.30, Narodno pozorište Sarajevo.

Nadamo se da ćete se odazvati ovom istinski neponovljivom događaju i postati učesnik u ovom lijepom zavještanju i zlatnom slavlju naših velikana.



KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.