x

Nasljednik modela Lodgy: Dacia priprema novi SUV sa sedam sjedišta

Iako je ambiciozno predstavljen, van Dacia Lodgy nije ispunio očekivanja šefova rumunskog proizvođača i njihovih francuskih vlasnika. Razlog je, prije svega, činjenica da su se u međuvremenu promijenili zahtjevi kupaca koji su zavoljeli SUV modele nauštrb klasičnih jednovolumena.

Dokaz za ovu tvrdnju je prošlogodišnja prodaja Dacije u Francuskoj: Lodgy je pronašao put do svega 6.627 kupaca, dok ih je skoro 50 hiljada odabralo SUV Dacia Duster. Paradoksalno: Lodgyjev prethodnik, putnička verzija Dacia Logan MCV (2007-2012), koja se još proizvodi kao Lada Largus, u 2019. je u Rusiji prodata u 43.123 primjeraka.

Zato Dacia priprema nasljednika Lodgyja koji bi na tržište trebao doći naredne godine. Francuski portal L'Argus objavio je nešto više informacija o novom modelu radne oznake RJI.

Buduća Dacia bit će postavljena na CMF-B platformu Alijanse Renault-Nissan, koju će dijeliti s Renault Cliom pete generacije i novim Renault Capturom. No, rumunski model bit će rastegnut na 4,5 metra kako bi u top-verziji mogao primiti sedam sjedišta. U odnosu na Lodgy, izgled će biti mnogo agresivniji, preciznije SUV-ovski.

Automobil će biti opremljen motorima koji će biti instalirani i u modele Dacia Logan i Dacia Sandero treće generacije (također dolaze naredne godine). To znači da će se u paleti naći 1,0 litarski 3-cilindraš te 4-cilindrični 1.3 TCe turbobenzinac te neizostavni 1.5 dCi turbodizelaš.

Najavljuje se da će novi model Dacije zadržati cijenu Lodgyja koja počinje na 14 hiljada eura.


(Radio Sarajevo)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.