x

Zvanična potvrda

Nasljednike Aventadora i Huracana pokretat će hibridni pogoni

U Lamborghiniju su potvrdili da će narednu generaciju njihovih supersportskih modela pokretati plug-in hibridne pogonske opcije.

U izjavi za Automotive News izvršni direktor Lamborghinija Stefano Domenicali potvrdio je da će narednu generaciju njihovih supersportskih modela automobila pokretati plug-in hibridne pogonske opcije.


Domenicali je rekao da bi prvi hibridni supersportski model koji će naslijediti Aventadora trebao biti spreman do 2021. godine, a ubrzo nakon legendarnog V12 motora kojem će asistirati elektromotor(i) stići će i hibridno rješenje u kombinaciji s manjim V10 motorom koji pokreće aktuelne Huracane.


U Lamborghiniju smatraju da su hibridi jedini način na koji se, uz sve strožije norme o emisiji izduvnih gasova, pored adekvatnih performansi može sačuvati i čuveni zvuk njihovih atmosferskih motora.


"Lamborghini bez zvuka nije Lamborghini, a zvuk atmosferskog motora ne može zamijeniti ništa. Turbopunjači i smanjenje radne zapremine u kategoriji supersportskih automobila nisu alternativa za nas", kaže Domenicali.


Bez komentarisanja o rješavanju problema mase koju sa sobom donose hibridne opcije, SUV Urus ostaje jedini Lamborghini čijem 4-litarskom V8 motoru asistiraju turbopunjači, a u razmatranju je i njegova hibridna pogonska opcija.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.