x

ITALIJA

Navijači Lacija pod istragom: Fašistički ispadi na derbiju protiv Rome

Lacio je u rimskom derbiju, poznatiji kao Derby della Capitale, u 27. kolu Serije A pobijedio Romu 1:0


Lacio je u rimskom derbiju, poznatiji kao Derby della Capitale, u 27. kolu Serije A pobijedio Romu 1:0.

Roma je u prvom poluvremenu ostala s igračem manje na terenu kada je drugi žuti karton dobio Rodžer Ibanjez (Roger Ibanez), a u drugom dijelu joj je odličnim šutem presudio Matija Zaganji (Mattia Zaccagni).

Ovom pobjedom Lacio si je 11 kola prije kraja olakšao poziciju u borbi za plasman u Ligu prvaka naredne sezone, ali ona će i dalje biti napeta, pošto je njihov rival Roma 5. sa pet bodova manje.

Nažalost, derbi nije bio fokus italijanskih medija samo zbog fudbala već i fašističkog ispada navijača Lacija. Pripadnici grupe navijača tokom utakmice su skandirali pjesmu protiv Rominih navijača u čijim stihovima ih tjeraju u sinagoge.

Također, društvenim mrežama kruži slika navijača koji je na utakmici bio u dresu na kojem je uz broj 88 pisalo Hitlerson.

Broj 88 je važan u nacističkoj numerologiji. Osmica označava osmo slovo abecede, odnosno slovo H, a dvije osmice predstavljaju HH, kraticu za poklič „Heil Hitler“. Lacijevi navijači su pod istragom javnog tužioca, a osvemu se oglasila i židovska zajednica grada Rima. Lacio je ove sezone već bio kažnjen zatvaranjem sjeverne tribine zbog rasističkog vrijeđanja igrača Lečea.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.