x

KORISNO

Navike koje mogu biti okidači za stres

Izgovaranje onoga što treba reći, skoro uvijek rezultira izvjesnim olakšanjem

Često za svoja negativna stanja pripisujete odgovornost drugima, okolnostima, vremenu, ali ponekad uzroke stresa, anksioznosti i sagorijevanja treba potražiti u sebi. Postoje određene navike koje mogu biti okidači za stres i sagorijevanje. Evo kojih se treba osloboditi.

Važan je razgovor

Važno vs. hitno – Neke stvari su hitne, a neke važne. Shvatajući bilo koji zadatak kao hitan, brzo ćete početi doživljavati stres. Postavite sebi prioritete, odnosno ono što je važno i ne pokušavajte uraditi sve odjednom.

Nastojte sve uraditi sami – Možda ste vi osoba koja misli da je traženje pomoći znak slabosti. Morate biti u mogućnosti vjerovati drugim ljudima i ne odbijati pomoć ako vam se ona ponudi.

Izbjegavanje teških razgovora – Strah od pogoršanja stvari samo vas tjera da se zatvorite i izdržite stav koji vam se ne sviđa. Iako se iz ovih razgovora mogu javiti emocije i nelagodnost, izgovaranje onoga što treba da se kaže skoro uvijek rezultira izvjesnim olakšanjem.

Akutna reakcija na kritiku – Tačnije, previše lično shvatanje kritike.

Viši ciljevi

Ponekad možda ne kritikuju vas, već neki vaš rad, ali vi često sve primate “k srcu” i kritiku možete shvatiti kao izazov ili uvredu. Pokušajte da iz njih učite i razmotrite svoje postupke, a one kritike koje su neosnovane jednostavno odbacite.

Poredite se sa drugim ljudima – To je zbog stalnog poređenja sebe sa drugima. Počinjete ignorirati svoja lična dostignuća i pokušavate postići rezultate kao “neko”. U postizanju vaših ciljeva vas vode drugi ljudi. Zvuči čak i apsurdno…

Osjećaj krivice

Osjećate da je svaki vaš izbor pogrešan. Niste sigurni u svoje odluke i izbore. Osjećaj krivice nastavlja da vas proganja, što dovodi do stresa.

Fokusirajte se prvo na sebe i vodite se svojim principima kada donosite odluke.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.