Tuzla
Ne bacajte vodu u kojoj se kuhala tjestenina
Svi bacaju vodu u kojoj se kuhala tjestenina, a ne bi trebalo. Znate li zašto? Ona može da se iskoristi u pripremi umaka, supa, gulaša, variva i ostalih jela.
Može da vam posluži da zgusnete jelo, kuhari ističu.
Skrob koji preostane u njoj pomaže da se postigne idealna gustina, a također ona daje i punoću ukusa, pošto je so koja se dodaje u toku kuhanja najbolji pojačivač ukusa.
Na šta da obratite pažnju kad kuhate tjesteninu?
Ne pretjerujte sa količinom vode koju sipate. Ona treba samo da prekrije tjesteninu a ne da napunite cijelu šerpu vodom.
Na ovaj način voda će imati najbolju gustinu i ukus i bolje će poslužiti za pravljenje jela i zgušnjavanje.
Kad se tjestenina skuha u šerpi ostaje skrob, što će bilo kom umaku ili supi kojem dodate malo ove mješavine dati svilenkasti izgled i kompaktnu teksturu.
I posljednje, ne dodajite ulje u vodu dok kuhate tjesteninu, već je stalno miješajte, pa se ništa neće slijepiti, prenosi Krstarica.
(Nezavisne novine)
Podijeli komentar
Prijavi komentar
KOMENTARI
Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.