x

Ne bacajte vodu u kojoj se kuhala tjestenina

​Svi bacaju vodu u kojoj se kuhala tjestenina, a ne bi trebalo. Znate li zašto? Ona može da se iskoristi u pripremi umaka, supa, gulaša, variva i ostalih jela.

Može da vam posluži da zgusnete jelo, kuhari ističu.

Skrob koji preostane u njoj pomaže da se postigne idealna gustina, a također ona daje i punoću ukusa, pošto je so koja se dodaje u toku kuhanja najbolji pojačivač ukusa.

Na šta da obratite pažnju kad kuhate tjesteninu?


Ne pretjerujte sa količinom vode koju sipate. Ona treba samo da prekrije tjesteninu a ne da napunite cijelu šerpu vodom.

Na ovaj način voda će imati najbolju gustinu i ukus i bolje će poslužiti za pravljenje jela i zgušnjavanje.


Kad se tjestenina skuha u šerpi ostaje skrob, što će bilo kom umaku ili supi kojem dodate malo ove mješavine dati svilenkasti izgled i kompaktnu teksturu.

I posljednje, ne dodajite ulje u vodu dok kuhate tjesteninu, već je stalno miješajte, pa se ništa neće slijepiti, prenosi Krstarica.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.