x

Nebeske palačinke: Rijedak prirodni fenomen koji se javlja sretnicima u Australiji

Riječ je o fenomenu koji uživo okupira pola neba: proteže se s jednog kraja horizonta na drugi, pravilnog valjkastog oblika, a posebno je fascinantan kada dolazi u kombinaciji s još nekoliko njih koji se valjaju iza njega...

Prekrasna bijela pufasta rolada na nebu oblak je koji predstavlja rijedak prirodni fenomen. Iako se u sličnim varijacijama pojavljuje mjestimično u svijetu, premda vrlo rijetko, u Australiji ga možete vidjeti u svoj svojoj slavi. A tako se i zove: Morning glory („jutarnja slava“).

Nalik je palačinki, no iako možda djeluje tanko, to je samo dojam koji ostavlja na fotografijama. Jer riječ je o fenomenu koji uživo okupira pola neba: proteže se s jednog kraja horizonta na drugi, pravilnog valjkastog oblika, a posebno je fascinantan kada dolazi u kombinaciji s još nekoliko njih koji se valjaju iza njega.


Debeli su po kilometar ili dva, a mogu biti dugački čak 100 kilometara! Uz to, valjaju se prilično nisko, svega par 200 metara nad zemljom. Putuje sigurnih 60 kilometara na sat, a kada vam prostruji iznad glave, sa sobom donosi pošten dašak vjetra.

Kao što smo naglasili, javlja se samo u određenom periodu. Radi se o svega nekoliko tjedana kada se vrijeme mijenja iz suhog u vlažno (od septembra do novembra), i to u ranim jutarnjim satima.


Lijep je za vidjeti, no ako ste pilot manjeg aviona, ne želite mu biti blizu. Zapeti u njemu s laganim aviončićem može biti opasno, jer uzrokuje opake turbulencije. Zbog toga je i proučavanje ovog oblaka bio izazov na početku 20. stoljeća kada su se znanstvenici počeli ozbiljnije baviti njime.

Putnici u Australiju ipak neće imati tih problema niti razloga za strah. Mnogi su imali sreće ugledati ga baš tijekom slijetanja avionom. Samo je važno ostati budan nakon napornog puta tako rano ujutro. Moglo bi se reći – nagrada za izdržljive.


(Punkufer.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.