x

Neće biti koride u Čevljanovićima ove godine?

Savjet Mjesne zajednice Gajevi, Općina Ilijaš, obavještava medije i lokalnu vlast da neće dozvoliti održavanje ovogodišnje manifestacije "Tradicionalna Čevljanska korida 2019", najavljene za subotu i nedjelju, 27. i 28. jula 2019, nakon što je organizaciju te narodne manifestacije preuzela nevladina organizacija "Čevljanovići 1947". Ovo su saopćili iz MZ Gajevi, a nadalje navode:

-Narodni teferič na Čevljanovićima prvi put je organiziran 27. jula 1947. godine, kao sjećanje na Dan ustanka naroda Bosne i Hercegovine, koji je u Socijalističkoj Republici Bosni i Hercegovini obilježavan kao državni praznik. Narodni teferič na Čevljanovićima podrazumijevao je svečano polaganje cvijeća na spomenik palim borcima Narodno-oslobodilačke borbe, uz narodno veselje.

Uz taj spomenik danas se nalazi i spomenik palim borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine iz posljednjeg rata protiv BiH. Borba bikova kakvu danas imamo na Čevljanskom teferiču organizira se tek od 1986. godine.


Od početka održavanja teferiča na Čevljanovićima organizator manifestacije bila je Mjesna zajednica Gajevi. Nažalost, već nekoliko godina organizacija te manifestacije je prepuštena nevladinoj organizaciji "Čevljanovići 1947", koju je osnovao ospodin Besim Gljiva - navodi se u saopćenju.

Tokom ove manifestacije, koja okuplja hiljade gostiju iz cijele BiH, mjesna zajednica trpi ogromne pritiske, štete na privatnoj imovinu su velike, sigurnost građana je ugrožena, u toku održavanja same manifestacije zaustavljena je kompletna putna komunikacija od Donjih Čevljanovića prema Gajevima i susjednim selima..., navode u saopćenju.


-Novac prikupljen od organiziranja ove manifestacije Mjesna zajednica Gajevi ranije je koristila za održavanje javnih dobara Mjesne zajednice. Nažalost, već niz godina građani Mjesne zajednice Gajevi nemaju nikakve koristi od te manifestacije, premda trpe ogromnu štetu. Iako smo o ovim problemima ranije izvijestili Općinu Ilijaš, kao i Sedmu Policijsku upravu Ilijaš, te ih upoznali sa činjenicom da su članovi Savjeta MZ Gajevi Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu podnijeli krivičnu prijavu protiv gospodina Besima Gljive kao i bivšeg predsjednika MZ Gajevi Harisa Gljive zbog sumnje na nezakonite aktivnosti sa bankovnim računom Mjesne zajednice Gajevi, porazno je da općinska vlast u Ilijašu prednost u organiziranje ove manifestacije daje nevladinoj organizaciji "Čevljanovići 1947" u odnosu na Mjesnu zajednicu Gajevi - navodi se i dodaje:


U tom kontekstu, objavještavamo medije kao i lokalnu vlast u Ilijašu da MZ Gajevi nikome nije dala naglasnost za održavanje Čevljanske koride, da će mještani MZ Gajevi u subotu i nedjelju održati proteste te da neće dozvoliti održavanje teferiča i koride na Čevljanovićima sve dok nosilac cijele organizacije te manifestacije ne bude Mjesna zajednica Gajevi, a novac od zarade od te manifestacije ne bude uplaćivan na račun Mjesne zajednice Gajevi, kako bi korist od njega imala cijela lokalna zajednica, a ne samo pojedinci.

U potpisu saopćenja su navedeni predsjednik Savjeta MZ Gajevi, Mahir Gljiva i članovi Savjeta MZ Gajevi, Ćazim Dervišević, Edin Čelik, Damir Ramić i Arnel Rizvo.

.

.

.

.

.

.

(Faktor.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.