x

OBRATITE PAŽNJU

Nekoliko savjeta majkama za hranjenje novorođenčeta

Hranjenje novorođenčeta je danonoćna obaveza, ali i prilika da se povežete s novim članom porodice.

Nekoliko savjeta koji mogu biti od pomoći prilikom hranjenja bebe su:

Oslanjajte se isključivo na dojenje ili mliječnu formulu

Majčino mlijeko je prirodno idealna hrana za bebe. Ukoliko ne dojite, koristite mliječnu formulu. Novorođenčadima ne treba davati žitarice, vodu ili neku drugu vrstu tekućine.

Držite se plana hranjenja

Većina novorođenčadi treba jesti osam do 12 puta dnevno, otprilike svaka dva do tri sata. Rani znakovi gladi su pomjeranje ruku prema ustima, sisanje šaka i prstiju i micanje usana. Plač je kasniji znak gladi. Što ranije započnete hranjenje, manja je vjerovatnoća da ćete morati smirivati uplakanu bebu.

Kad beba prestane sisati, zatvori usta ili se okrene suprotno od grudi ili flašice, može biti sita ili jednostavno pauzira. Pokušajte joj pomoći da podrigne ili sačekajte minutu prije nego što joj ponovo ponudite grudi ili flašicu. Kako beba raste uzimat će više mlijeka u manje vremena pri svakom hranjenju.


Razmislite o suplementima vitamina D

Pitajte pedijatra o suplementima vitamina D za vašu bebu, naročito ako dojite. Postoji mogućnost da majčino mlijeko ne sadrži dovoljnu količinu ovog vitamina. On je važan zato što pomaže bebi da "prikupi" kalcij i fosfor koji su potrebni za razvoj kostiju.

Očekujte varijacije u načinu ishrane vašeg novorođenčeta

Vaše novorođenče neće jesti istu količinu hrane svaki dan. Za vrijeme naglog rasta (dvije do tri sedmice nakon rođenja) - vaše novorođenče će tražiti više hrane ili češće obroke.

Vjerujte svojim i djetetovim instinktima

Možda se brinete oko toga jede li beba dovoljno, ali mališani uvijek znaju koliko im je dovoljno. Bitno je da primijetite stalno povećanje težine i zadovoljstvo koje osjeća nakon hranjenja.


Na svako hranjenje gledajte kao na priliku da se povežete s bebom

Gledajte bebu u oči i obraćajte joj se nježnim glasom. Na ovaj način ćete izgraditi osjećaj povjerenja, sigurnosti i udobnosti.

Ne dozvolite da se način hranjenja mijenja ukoliko niste tu

Ukoliko će drugi član porodice ili prijatelj čuvati bebu, pobrinite se da koristi istu hranu i metode hranjenja.

Ne sramite se zatražiti pomoć

Ako imate problema s dojenjem, zatražite pomoć pedijatra, naročito ako je svako hranjenje bolno ili ako beba ne dobija na težini.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.