x

"Nemojte raditi stvari umjesto djeteta! Znam da je lakše, ali isplati se"

Iza nas je pandemija, ispred nas je recesija. Naslagajte na to i klimatske promjene, kriminal i sve ono što čitate u medijima i dobili ste mnogo razloga za kukanje. Kako vi reagirate na izazove direktno će utjecati na to kakvo ćete dijete odgojiti. Jer vi ste djetetu uzor i okvir u svijet.

Mentalno jaka djeca imaju nadu. Istraživanje je pokazalo da prisustvo nade smanjuje tjeskobu i depresiju kod djece jer im nudi unutarnji osjećaj kontrole. Izazove i prepreke gledaju kao nešto privremeno i nešto što mogu prebroditi, a to ih čini mentalno jakima.

Srećom, nada se može naučiti. Jedan od najboljih načina da osnažite vlastito dijete jest da mu ugradite vještine koje će mu pomoći da se u budućnosti suočavaju s različitim izazovima na koje će sigurno nailaziti.

Evo par stvari koje možete napraviti:

1. Odmah prestanite s negativnim komentarima

Ako se stalno bunite radi nečega, dijete će isto naučiti da se buni.

Ne valja vam kiša, ne valja vam susjed, ne valja vam ovo ili ono. Zaustavite se kad poželite kukati! Kukanje nije produktivno i automatski ubija nadu jer se fokusirate na negativno.


2. Upotrebljavajte pozitivne riječi

Ako dijete padne s penjalice u parku, nemojte se odmah hvatati za glavu i kukati. Pomognite djetetu da se digne i kažite:

Možeš ti to, samo trebaš još malo vježbati, ili Još nisi dovoljno velik za to, ali da vidiš uskoro...

Bitno je kod svakog neuspjeha koristiti riječ "JOŠ" jer to komunicira djetetu nadu.

3. Podučavajte dijete razmišljanju uz "Što ako?"

Djeca ne bi trebala izbjegavati probleme, nego ih naučiti rješavati. Kad znaju da se problemi mogu riješiti, imat će nadu i svaki idući put kad nalete na problematičnu situaciju.

Ako nešto ne mogu napraviti ili im se dogodi problematična situacija, pokušajte s djetetom dokučiti što se dogodilo i kako to mogu riješiti. Nemojte raditi stvari umjesto njih! Znam da je lakše, ali isplati se. Drugi put vas više neće zvati kad im se dogodi ista situacija!

Pitajte dijete "Što ako?" i onda im dajte smjer rješenja, promatrajte što se zbiva kad nauče savladati problem: djeca postanu ponosna i imaju više samopouzdanja!


4. Ne slavite svaki "uspjeh", niti ne očajavajte kod neuspjeha

Govorite li "bravo" za svaku sitnicu koju dijete napravi, prvi put kad ne dobije "bravo" osjetit će razočaranje. Radije hvalite trud.

Isto tako, kad dijete ponavlja nešto što mu ne ide i konstantno nailazi na neuspjeh, ne očajavajte nego ga podučite da slavi male uspjehe.

Na primjer, recite mu:

Gle, prošli put si složio samo pet kokica u visinu, sad ih imaš čak devet! To je bolje nego jučer, vidiš kako ti odlično ide!

To je usađivanje nade u djeteta. Da vidi napredak u situacijama koje se na prvu čine kao neuspjeh.

5. Pomažite drugima

Kad vidite nekog kome treba pomoć, pomognite mu. To može biti bakica koja vuče teške vrećice, netko tko je zapeo za stepenicu ili netko tko vas moli za par kuna.

Dijete uči od vas. Pomažete li drugima, dijete učite nadi da će i njemu netko pomoći ako mu se dogodi nešto loše. Pomaganje nas uči da nismo sami, da postoji nada da će situacija postati bolja. Pokažite djetetu da ima moć da promijeni nečiji život makar malo, to će mu pomoći da izgradi samopouzdanje i vjeru u ljude.

Na koje god nedaće nailazili, pokušajte od toga stvoriti priliku da sagledate stvari u boljem svjetlu i živite s nadom da će život ipak biti bolji. Problemi dolaze i odlaze, uvijek će ih biti, a recesija koja nam dolazi ususret naš je novi izazov na kojem možemo vježbati nadu.


(Zadovoljna.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.