x

(Ne)očekivana opasnost teška 8 milijuna tona koja prijeti svetoj rijeci

O riječnoj vodi ovise milijuni Indijaca koji je koriste za piće, kupanje i druge osnovne potrebe. Upravo zato ova prijetnja Gangesu utječe na cijeli ekosistem.

Svake godine u indijske se rijeke baci osam milijuna tona cvijeća. Ono, naime, ima važnu ulogu u hinduističkim ritualima. Nakon što se cvijeće prinese kao dar bogovima u hramu, posvećeno je te ga je zabranjeno bacati u smeće. 


Upravo zato prinosi se kao dar rijekama, a posebno rijeci Ganges koja se smatra najsvetijom od svih ostalih u Indiji. Cvijeće se u proizvodnji tretira različitim pesticidima i kemikalijama, što onečišćuje rijeke i uništava ekosistem. 


O riječnoj vodi ovise milijuni Indijaca koji je koriste za piće, kupanje i druge osnovne potrebe. 


Da bi spriječila ekološku katastrofu, organizacija HelpUsGreen iz Varanasija počela je skupljati otpadno cvijeće iz hramova i prerađivati ga. Uklanjaju se štetne kemikalije, a cvijeće se prerađuje u mirisne štapiće, sapune i druge slične proizvode. 


Članovima ove organizacije, na čelu s Ankitom Angarwalom isprva nitko nije vjerovao niti im je želio dati posvećeno cvijeće. Dnevno su na početku akcije skupljali tek po nekoliko kilograma, a danas kroz njihove ruke svakoga dana prođe više od osam tona latica. 


(Punkufer.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.