x

Nermin Memić i Amel Kapo u As exkluzivu sa Muhamedom Bikićem: Ne želimo da budemo socijalni slučajevi!

Gosti novog izdanja emisije „As exkluziv sa Muhamedom Bikićem“ na TV Alfa bili su potencijalni bh. paraolimpijac Nermin Memić i njegov trener, Amel Kapo. Nermin Memić, rođen u Bratuncu, rano djetinjstvo proveo u Tuzli, da bi nakon rata preselio u Sarajevo.

„Kao i svaki dječak, igrao sam fudbal, da bi se poslije opredijelo za odbojku, istina amatersku, kao i onu popularnu na pijesku. Nažalost, doživio sam saobračajnu nesreću augusta 2016., ostao bez ruke. No, nakon samo šest mjeseci počeo sam trenirati pllivanje i za veoma kratko vrijeme postigao zapažene rezultate. Već sada sam blizu obaranja paraolimpijske norme“, kaže Nermin Memić.

Amel Kapo, rođen u Sarajevu, gdje je završio skoro sve škole, ostao još doktorat, a sa samo 11 godina priključio se Klubu sjedeće odbojke Spid...


„Sa Spidom sam osvojio sve što se moglo osvojiti, a bio istovremeno sekretar kluba. Sa juniorskom reprezentacijom BiH osvojio sam srebrenu medalju na evropskom prvenstvu.Kajem 2015. osnovao sam Plivački klub za osobe sa invaliditetom, koji je pokazao da je sport nešto što ujedinjava i ne pravi razlike. Mi ne želimo da budemo specijalni slučajevi, želimo biti ravnopravni...“

Amel Kapo je prvi trener plivanja koji uspješno provodi metodu Halliwick u trenažnom procesu osoba s invaliditetom. Rad sa Ismailim Zulfićem, dječakom bez obje ruke, izazvao je zaista veliku pažnju širom svijeta.


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.