x

Ispravka: Priča o otmici i tri djevojke u podrumu kineske prodavnice je lažna!

NAPOMENA: 
Portal Ekskluziva.ba je prenio članak sa portala "najportal.info", pod naslovom: "Nestale tri djevojke, iste noći pronađene u prodavnici kod Kineza u podrumu, nadrogirane, obrijane i potpuno gole, i obilježene za vađenje organa: Potraga za nestalim djevojkama uspjela!" Međutim, portal Raskrinkavanje.ba je označio ovaj članak kao lažan, a naš portal je zbog istog dobio ocjenu "prenošenje lažne vijesti". Naime, portal Raskrinkavanje.ba je provjerio navode iz članka, kontaktirali su MUP Kantona Sarajevo sa upitom da li je u 2016. godini prijavljen slučaj otmice od strane Kineskih državljana, te da li su zabilježili slučajeve trgovine organima, na što su dobili negativan odgovor. 

Već dvije godine internetom kruži lažna vijest o tri djevojke iz Sarajeva koje su otete kako bi njihovi organi bili prodani na crnom tržištu. Otmičari su, navodno, Kinezi koji vrebaju mlade kako bi im “povadili organe”. 

Kako bi provjerili navode iz članka, portal Raskrinkavanje.ba je kontaktirao MUP Kantona Sarajevo sa upitom da li je u 2016. godini prijavljen slučaj otmice od strane Kineskih državljana, te da li su zabilježili slučajeve trgovine organima.

Odgovor su prenijeli u cjelosti:

- MUP Kantona Sarajevo:

"U vezi Vašeg upita obavještavamo Vas da je izvršenim provjerama u službenim evidencijama Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo utvrđeno da tokom 2016., 2017. i u proteklom periodu 2018.godine nije bilo evidentiranih slučajeva otmice od strane kineskih državljana, niti prijava trgovine ljudskim organima."

Obzirom da su iz MUP-a potvrdili da nije bilo nikakve akcije specijalaca niti otmice, tvrdnje u objavljenim člancima ocijenjene su kao lažne, objasnio je portal Raskrinkavanje.ba.

Izvor: Raskrinkavanje.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.