x

Nezdrava hrana u trudnoći izaziva žudnju za šećerom kod beba!

Bebe žena kod kojih je nezdrava hrana dominirala u prehrani za vrijeme trudnoće programirane su da budu ovisne o prehrani s visokim udjelom masti i šećera!

Ovo možda jednim dijelom objašnjava zašto su neki skloniji nezdravoj hrani od drugih. Studija, koju je vodila dr. Beverly Mühlhäusler, u Sveučilišnom istraživačkom centru FOODplus, prva je koja pokazuje učinke majčinog konzumiranja nezdrave hrane.

Studija koja je za ovu svrhu korištena na štakorima pokazala je znatno veću osjetljivost (opioidnog signalnog puta) u potomaka štakora hranjenih bezvrijednom hranom. Nego što su imali štakori hranjeni njihovom standardnom prehranom.


Kao odgovor na mnoge čimbenike pa i unos masti i šećera tijelo proizvodi opioide. Oni potiču proizvodnju hormona dopamina koji stvara dobar osjećaj.

To sugerira da bi djeca rođena od majke u čijoj je prehrani dominirala nezdrava hrana tijekom trudnoće trebala jesti više masti i šećera. Oni žude za njom kako bi dobili isti dobar osjećaj. Time se povećava njihova preferencija za bezvrijednu hranu.


„Na isti način na koji netko tko je ovisan o opioidnim drogama mora konzumirati više droge tijekom vremena kako bi postigao isti ‘high’. Kontinuirano stvaranje viška opioida jedenjem previše nezdrave hrane rezultira potrebom da se konzumira više hrane pune masti i šećera. Kako biste dobili isti ugodan osjećaj”, kaže dr. Mühlhäusler. Preliminarni nalazi upućuju na to da su promjene na opioidnim receptorima trajne. ”


(Bebe.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.