x

prenosi agencija Rojters

Nijemci bijesni, Geely kupio udio u Mercedesu

Kineska automobilska kompanija Geely preuzela je 9,7 odsto udjela u njemačkom Dajmleru, proizvođaču mercedesa, što je izazvalo oštru reakciju vlade u Berlinu.

"Njemačka mora osigurati da ne bude eksploatisana od strane drugih država", izjavila je njemačka ministarka ekonomije Brigite Cipries, a prenosi agencija Rojters.

Preuzimanje udjela u Dajmleru od strane kompanije Geely za devet milijardi dolara je, kako ocjenjuje britanska agencija, iznenadilo tržište, jer kineska kompanija prethodno nije alarmirala njemačkog tržišnog regulatora da je prešla granicu vlasničkog udjela od 3,0 i 5,0 odsto u kompaniji.

Cipries je, u intervjuu za listove "Štutgarter cajtung" i "Handelsblat", istakla da investitori moraju da poštuju tržišna pravila.

"Njemačka otvorenost ne smije biti korišćena kao kapija za industrijsko-političke interese drugih zemalja", rekla je ona za "Handelsblat".

Njemački finansijski i tržišni regulator Bafin je saopštio da nije spreman da komentariše potez kompanije Geely, koji je u petak objavio da želi da formira alijansu sa Dajmlerom koja će raditi na razvoju električnih i samoupravljajućih vozila.

Dajmler je u kratkom saopštenju pozdravio novog akcionara, sa kojim će, kako je saopšteno, moći da "konstruktivno razgovara o promjenama u industriji".


(Nezavisne.com)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.