x

Nissan GT-R vožen pomoću džojstika dostigao brzinu od 211 km/h!

Predstojeća igra Gran Turismo Sport namijenjena Sonyjevoj konzoli PlayStation 4 definitivno nudi sjajnu grafiku, a kompanija Nissan je u pokušaju da smanji razliku između videoigara i stvarnosti modifikovala model GT-R tako da se njime može upravljati pomoću DualShock 4 džojstika.

Automobil je opremljen s četiri robota koji vrše upravljanje, ubrzavanje i kočenje, kao i rukovanje mjenjačem putem džojstika. Ovi roboti uopće nisu spori jer ukupno šest kompjutera postavljenih u automobilu updateuju kontrole čak 100 puta u sekundi.

 

Mikrokompjuter je odgovoran za interpretaciju signala koje stvara DualShock džojstik, koji se potom šalju prema automobilu na način na koji ih njegovi sistemi prepoznaju. Nissan je saopćio da je GT-R moguće voziti s udaljenosti do jednog kilometra.

 

Kako bi dokazao da sistem radi, Nissan je zadužio pobjednika GT Akademije Janna Mardenborougha da testira robotizirani coupe na stazi Silverstone. GT-R je dostigao brzinu od 211 km/h, a prosječna brzina je iznosila 122 km/h. Vrijeme njegovog najbržeg kruga je 1:17.47. Mardenborough je helikopterom letio iznad automobila tokom vožnje.

 

Ova vožnja je upriličena povodom 20. godišnjice Nissanovog prisustva u Gran Turismo franšizi.

 

GT-R je dobio dva nezavisna sigurnosna sistema koji rade na različitim frekvencijama, tako da, ako bi ``vozač`` izgubio kontrolu, aktivirala bi se dodatna dva operatera te bi ugasili motor i pritisnuli kočnice.

 

Izvor: Klix.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.