x

Nissan predstavio četvrtu generaciju modela X-Trail

Nissan je zvanično predstavio četvrtu generaciju modela X-Trail koji nudi više prostora, sedam sjedišta i najvažnije od svega e-POWER hibridni sistem za poboljšanu efikasnost i performanse.

Izgrađen na CMF-C platformi, novi Nissan X-Trail je drugi evropski Nissanov model koji će dobiti hibridni pogon e-POWER. Pogon se sastoji od baterije visokih performansi, 1,5 -litrenog motora s promjenjivom kompresijom, generatora snage, pretvarača i prednjeg elektromotora od 150 kW (204 KS). Snaga se na točkove prenosi samo pomoću elektromotora, što rezultuje trenutnim i glatkim ubrzanjem. Sistem e-POWER koristi benzinski motor samo za proizvodnju električne energije.


Osnovna verzija automobila dostupna je s 1,5-litrenim turbo motorom opremljenim 12-voltnom blagom hibridnom instalacijom. U ovoj verziji, točkovi se pokreću na tradicionalan način. Motor snage 120 kW (163 KS) i 300 Nm biće dostupan samo u verziji s pogonom na prednje točkove, gdje se snaga prenosi preko Xtronic kontinuirano varijabilnog mjenjača. Blagi hibridni sistem pruža dodatnu trakciju (okretni moment od šest Nm), duže trajanje Stop & Start sistema, brzo pokretanje i funkciju "Coasting Stop", koja smanjuje i potrošnju goriva i emisiju CO2. Tokom kočenja energija se vraća i pohranjuje u litij-ionsku bateriju, a zatim se koristi za napajanje električnih sistema automobila kada je motor ugašen.


e-4ORCE pogon na sva četiri točka takođe će biti dostupan na e-POWER hibridnom X-Trailu. Dvostruki elektromotorni sistem stvara ukupnu snagu od 157 kW (213 KS) i zahvaljujući zadnjem motoru od 100 kW omogućuje dinamičko ubrzanje od nula do 100 km/h za sedam sekundi. Sistem postiže dovoljnu trakciju na zadnjoj osovini 10.000 puta brže od mehaničkog pogona na sva četiri točka, a kontinuirana preraspodjela okretnog momenta i gotovo savršena raspodjela težine vozila doprinose sigurnijoj upravljivosti i većoj udobnosti vožnje.


(Automobili.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.