x

Nissan razvio "štit" za svoje buduće modele

Električna revolucija donosi zaokret i u automobilskom dizajnu. Nissan Ariya Concept, predstavljen na prošlogodišnjem Tokijskom salonu automobila, pravi je primjer upravo takvog zaokreta. Vozilo odražava snažnu i modernu estetiku ''bezvremenskog japanskog futurizma'', čemu posebno doprinosi prednja maska koja oblikom podsjeća na štit.

Nissan Ariya Concept predstavlja revoluciju u Nissanovom dizajnu. Nudi prostran i luksuzan putnički prostor opremljen naprednim tehnološkim sistemima, dok karoserija vozila utjelovljuje čistu prirodu električnih vozila, bez potrebe za tradicionalnom maskom hladnjaka. Sve to omogućilo je dizajnerima da se poigraju prepoznatljivim izgledom maske V-motion i unesu dašak viteštva u njen dizajn.

Tradicionalni štitovi korišteni u bitkama izrađivani su od izdržljivih materijala, a njihov funkcionalan i specifičan dizajn bio je simbol prestiža i nadmoći.

Ariya Concept i njegova prednja maska prenose upravo takvu poruku, nudeći mnogo više od elegantnog dizajna. Krajnji rezultat nije samo vizuelno upečatljiv, već i jasno naglašava naprednu tehnologiju u pozadini dizajna.

''Konvencionalnu smo masku zamijenili onim što nazivamo ''tehnološkim štitom'' – posebnom maskom 3D teksture koja nije samo element dizajna, već i najava tehnologije skrivene u unutrašnjosti samog vozila'' izjavio je Alfonso Albaisa, viši potpredsjednik odjela za dizajn u Nissanu.

On je dodao da je u ovom slučaju riječ o naprednim tehnologijama s pomoću kojih Ariya Concept analizira cestu i prikazuje vozaču sve ono što sam ne može vidjeti.

Budući da Ariya Concept nema motor, nije bilo potrebe za ugradnjom tradicionalne maske. Dizajneri su odlučili iskoristiti taj prostor i stvoriti posve novu vrstu prednje maske. Tradicionalni geometrijski uzorak prednje maske izrađene u jednom komadu istovremeno je najava budućeg dizajna električnih vozila i Nissanov omaž japanskom dizajnu.

''Prednja maska odlikuje se besprijekornom teksturom'', rekao je voditelj programa za dizajn Giobai Aroba.

Kako bi se sama maska i tehnologija koja se nalazi ispod nje zaštitile od nepovoljnih vremenskih uslova i krhotina na cesti, dizajneri su koristili isti polikarbonski materijal kakav nalazimo na prednjim svjetlima automobila. Željeli su stvoriti masku koja je istovremeno izdržljiva i vizualno dojmljiva, koja doprinosi aerodinamičnosti i koja u potpunosti utjelovljuje Nissanovu estetiku bezvremenskog japanskog futurizma.

Ovo je vozilo spremno osvojiti ulice Tokija, Londona ili bilo kojeg drugog svjetskog velegrada. Stavke poput nagrađivanog naprednog sistema za pomoć u vožnji ProPILOT 2.0, papučice e-Pedal i dualnog motora e-4ORCE s pogonom na sva četiri točka već su testirane. Konceptna vozila oduvijek su bila sredstvo koje pomaže dočarati budućnost. No Ariya Concept zaista i najavljuje buduće Nissanove modele.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.