x

Njemačka gradi prvi put na kome će se električni automobili puniti bežično

O jednom zanimljivom njemačkom projektu piše Merkur.de. Duža putovanja s električnim automobilima uključuju i punjenja strujom, koja mogu da traju duže, punjači mogu da budu zauzeti… Uglavnom, putovanje se može odužiti.

A šta kada bi se automobili punili u vožnji, bežično?

Ideje već postoje, a krenuli su i slični projekti u Izraelu i Švedskoj. Sada je red na Njemačku.

Uz tehnologiju induktivnog punjenja koju su predstavili naučnici s katedre za fabričku automatizaciju i proizvodne sisteme na Friedrich Alexander Universität Erlangen Nürnberg (FAU), zabrinutost oko raspona električnih automobila uskoro bi mogla da postane istorija.

Kako piše Revija HAK, partneri projekta su VIA IMC, Autobahn GmbH, Electreon, Risomat i Tehnički univerzitet u Nirnbergu, a naučnici žele da tehnologiju dovedu do serijske proizvodnje. Prema press izveštaju koji je FAU objavio, konzorcijum je planirao ulaganja od 8 miliona eura.

Kalemovi ugrađeni u površinu puta će stvoriti magnetno polje. Ako automobil pređe preko njega ili se parkira na njemu, ovo polje indukuje napon u suprotnom kalemu ugrađenom u vozilo i puni ga električnom energijom. Tehnologija se može neprimjetno instalirati na putu.

Test staza od jednog kilometra bi trebalo da počne s radom sredinom 2025. godine. Još nema lokacije, to će njemačka Uprava za autoputeve utvrditi naknadno.

(automobili.ba)



KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.