x

Nježno ublažiti djetetovu zavisnost od spravica modernog doba

Nauka je potvrdila da virtuelni svijet djeluje na ljudski mozak hipnotički, pa sve što se dogodi na ekranu ubaci čovjeka u stanje mirovanja .

Pametni telefoni hipnotiziraju djecu i najgore što možete da učinite u pokušaju da mališana udaljite od njih jeste da ga grubo otrgnete iz virtuelnog svijeta. Ovo naročito važi za trenutak u kojem on igra igrice i opasno se uživio u svoju ulogu.

Dobar metod

Nauka je potvrdila da virtuelni svijet djeluje na ljudski mozak hipnotički, pa sve što se dogodi na ekranu ubaci čovjeka u stanje mirovanja, u kojem se osjeća dobro, kada mozak počinje da proizvodi dopamin. Bol i stres tada nestaju. Ali ako se uređaj naglo isključi, nivo dopamina brzo pada, što negativno utiče na organizam, pa dijete počne da osjeća tjeskobu. Zato je potrebno biti mudar u tom procesu "prekidanja".

Francuski psiholozi osmislili su metod po kojem ćete "nježno" ublažiti djetetovu zavisnost od spravica modernog doba. Oni savjetuju da budete strpljivi i dosljedni, kako pozitivni rezultati ne bi izostali. Za početak morate da uzmete u obzir činjenicu da je ovo doba dominacije virtuelnog i da pokušaj totalnog isključenja iz njega nije moguć niti preporučljiv. A onda se upustite u sljedeći poduhvat u trenutku dok dijete igra igrice.

Ukoliko želite da prebacite mališanovu pažnju sa telefona i izvedete ga iz virtuelnog svijeta, sjedite pored njega bar pola minuta i pitajte ga kako je, savjetuju psiholozi. Pokažite mu da ste zainteresirani za igricu koju igra i lik u koji se unio. Čak i ako bude ignorirao sva vaša pitanja, nemojte da odustanete, nego provedite još malo vremena pored njega. I nastavite da ga zapitkujete o igrici.

Iracionalni život

Prije ili kasnije čućete mu glas, što će biti znak da se postepeno vraća iz virtuelnog svijeta i primjećuje vaše prisustvo. To znači da se i nivo dopamina postepeno smanjuje i da uspjevate da izgradite mostove između stvarnog i iracionalnog života. Potom podsjetite dijete da je vrijeme da okonča igru i ruča, a onda završi obaveze koje ima.

Takav, "mek" povratak u stvarnost prijaće mališanu i neće izazvati kontraefekat, u smislu da će u inat vama još više vremena provoditi uz igrice.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.