x

Notr Dam dijeli sudbinu sa građanima te je u izolaciji do daljnjeg

15. aprila prošle godine, svijet se zgražao nad snimcima poznate pariške katedrale Notre Dame de Paris u plamenu.

Gotička građevina stara 850 godina tada je doživjela ogromnu štetu – urušio se zvonik, krovište i drvena konstrukcija katedrale, a ovo je bila najveća šteta koju je katedrala pretrpjela od Francuske revolucije.

Oko 500 vatrogasaca tada je na terenu pokušavalo spasiti tornjeve i zvonik. Požar, koji je započeo u popodnevnim satima, navodi se da je započeo zbog električnoga kvara. Građani su se u suzama okupljali oko katedrale, gledajući kako njihovu voljenu crkvu, simbol grada, guta plamen.

Nakon što se vijest proširila o požaru, tog ponedjeljka naveče su se na svim pariškim crkvama oglasila zvona.

Danas je ona usamljena i unakažena, okružena skelama i zaštitnim mrežama, tako se kažu stanovnici Pariza može opisati gotička katedrala Notr Dam godinu dana poslije tragičnog požara.

Zbog izbijanja epidemije virusa korona radovi na obnovi Notr Dama su obustavljeni, a radnici poslati svojim kućama, pa je tako čuvena katedrala opet podijelila subinu sa gradjanima Francuske i našla se u izolaciji do daljeg.

Milijarda za obnovu

“Obnovićemo katedralu i učiniti je ljepšom i želim da to bude gotovo za pet godina”, rekao je tad francuski predsjednik Emanuel Makron, a u samo nekoliko dana od njegovog obraćanja javnosti skupljena je milijarda dolara.

Donirali su brojni - od najbogatijeg Francuza Bernarda Arnaulta, osnivača Keringa François-Henria Pinaulta i porodica Bettencourt Meyers, vlasnici L'Oreala. Njih troje doniralo je zajedno 565 miliona dolara.

S radovima na katedrali počelo se odmah nakon požara, no problem je stvorila velika kontaminacija čestica olova zbog čega su radovi bili prekinuti na neko vrijeme, a sada je I pandemija virusa korona usporila njenu obnovu.

Vojni general zadužen za obnovu Notre Damea, Jean-Louis Georgelin, rekao je kako je još uvijek moguće da se katedrala ponovo otvori za Olimpijske igre 2024. godine, kako je obećao Emanuel Makron.

Preživjela osam vijekova ratova

Katedrala Notr Dam nalazi se na ostrvu Ile de la Cité na rijeci Seine, a konstrukcija je započela još u 12. vijeku. Poznata je po svojim "lebdećim" potpornim lukovima koji drže vanjske zidove, a mnogi je zbog kamenih statua i vodoriga koje gledaju na Pariz smatraju bitnim simbolom grada.

U ovoj su se crkvi održala mnoga istorijska događanja poput krunisanja Henrija VI od Engleske, ali i krunisanje Napoleona carem nakon što je uzeo krunu iz ruku pape Pija VII i sam je položio na svoju glavu.

Nikako se ne smije zaboraviti i legenda o Zvonaru crkve Notr Dam kojeg je izmislio Viktor Hugo 1831. godine.

Ova katedrala 'čuva' Pariz već osam vijekova, preživjela je na stotine ratova, od onih za moć do onih vjerskih, doba kolere i kuge (čini se i korone), Hitlerove pokušaje osvajanja. Za vrijeme Francuske revolucije i Pariške komune doživjela je destrukciju, a 2019. godine po prvi put i požar. Uprkos svemu i dalje je zadržala svoju eleganciju.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.