x

Nova beba u kući znači više pažnje za starije dijete

O bebi pred starijim djetetom nikako ne treba pričati sa prevelikim oduševljenjem, jer će ono to doživjeti pogrešno. Zbog ljubomore prema “pridošlici”, i ono će poželjeti da bude beba i da ima isti tretman. Ta takozvana razvojna regresija potpuno je normalna, ističu pedijatri.

Starije dijete može u tom periodu ponovo početi da mokri i kaki u gaće, kao i da počne tepati, iako je to odavno prevazišlo. U takvoj situaciji ne treba ga ružiti i omalovažavati. Kada shvati da mu nije ništa zabranjeno, samo će prestati da to radi.

Da bi prevazišlo loš osjećaj zbog mlađeg rivala, treba ga uključiti u brigu o bebi, dati mu neka zaduženja kao što je dodavanje pelene kod presvlačenja. Tada će osjetiti odgovornost, nešto kao treći roditelj. Svoju ljubomoru i ozlojeđenost na taj način će transformisati u spremnost na saradnju. Pokazalo se i da je dijete mlađe od pet godina ljubomornije, jer više zavisi od roditelja. Starije već ima svoj život i van porodice, pogotovo ako ide u školu. Međutim, to ne znači da ono ne osjeća ljubomoru. Naprotiv, i njemu su potrebni pažnja i podsjećanje da je voljeno, naglašavaju stručnjaci.

.


(Ljepota i zdravlje)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.