x

ispisao historiju

Novak Đoković osvojio 10. Australian Open i izjednačio Nadalov rekord po broju Grand Slamova!

Srbijanski teniser Novak Đoković je deseti put u karijeri osvojio Australian Open! On je u finalu prvog Grand Slam turnira sezone savladao grčkog tenisera Stefanosa Tsitsipasa rezultatom 3:0 u setovima nakon tačno tri sata igre.

Đoković, koji je na početku prvog ovogodišnjeg Grand Slam turnira bio peti teniser svijeta, je napravio break u četvrtom gemu prvog seta i rutinski ga zadržao. Đoković je u prvom setu izgubio samo pet poena na svoj servis i riješio ga u svoju korist rezultatom 6:3 nakon 38 minuta igre.


U drugom setu smo vidjeli mnogo izjednačeniju borbu, a on je trajao čak 71 minutu. Jedinu break-loptu u drugom setu je imao Tsitsipas (ATP 4.) i to u desetom gemu, no Đoković je uspio dobiti tri uzastopna poena i zadržati svoj servis, te je na kraju set odlučen u tie-breaku. U dramatičnom 13. gemu drugog seta uspješniji je bio Đoković sa 7:4, te je poveo sa 2:0 u setovima.


Tsitsipas je odlično otvorio treći set i napravio break već u prvom gemu, no Đoković je odmah uzvratio na isti način i izjednačio. Do kraja seta igralo se gem za gem pa je i treći set riješen u tie-breaku. Đoković je bio uspješniji, te je treći set, a samim tim i meč, riješio u svoju korist rezultatom 7:6(5). Zanimljivo, i treći set je trajao kao i drugi, 71 minutu.


Đoković se današnjim trijumfom izjednačio na vrhu liste s Rafaelom Nadalom po broju osvojenih Grand Slam titula, te sada oba velikana imaju po 22 trofeja s najvećih teniskih turnira.

Đoković se osvajanjem Australian Opena ponovo vratio na prvo mjesto ATP liste i od sutra će početi 374. sedmicu na vrhu.

Carlos Alcaraz će pasti na drugo mjesto, a Tsitsipas je ulaskom u finale Australian Opena ostvario najbolji ranking karijere i od sutra će biti treći teniser svijeta.

.

.

.

.

.

.

Izvor: Klix

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.