x

Novi BMW M2 će biti posljednji neelektrifikovani model M odjeljenja

​Prvi čovjek BMW-ovog M odjeljenja Frank van Meel je potvrdio da će M2 nove generacije biti posljednji čistokrvni M model koji će pokretati samo motor s unutrašnjim sagorijevanjem.

Zbog sve strožih restrikcija o emisiji izduvnih gasova, ali i objavljenih planova prema kojima će u dogledno vrijeme prestati proizvodnja automobila čiji motori koriste fosilna goriva, u čuvenom BMW-ovom M odjeljenju su otkrili da će novi M2 biti posljednji M model koji će pokretati samo motor s unutrašnjim sagorijevanjem.


I dok je M odjeljenje svoj neminovan ulazak u svijet elektrifikacije najavilo s nedavno predstavljenim SUV modelom XM koji će u produkcijskom izdanju biti predstavljen prije kraja godine, novi M2 (G87) biće na nišanu tradicionalista, jer će ga pokretati posljednja evolucija poznatog trolitarskog 6-cilindarskog benzinskog motora kojem asistiraju dva turbopunjača.


Kupci će moći da biraju između ručnog i automatskog mjenjača, a prijenos snage u oba slučaja ići će samo na zadnju osovinu.

Novi M2 je u fazi završnih testiranja. Proizvodit će se u fabrici u Meksiku, a premijera posljednjeg potpuno neelektrifikovanog M modela se očekuje krajem godine. Prije toga, BMW M će 23. juna predstaviti prvi produkcijski M3 u karavanskoj karoseriji.


(Telegraf.rs)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.