x

Novi kineski "igrač" stiže u Evropu preko Ženeve

Kinesta kompanija AIWAYS iz Šangaja ulazi na evropsko tržište sa dva modela koja će debitovati na Sajmu automobila u Ženevi u martu.

AIWAYS će se "Starom kontinentu" predstaviti sa potpuno električnim SUV-om i metanol-električnim superautomobilom.

Električni SUV nosi oznaku U5, a najavljuje se kao jeftinija alternativa za Mercedes EQC i Audi e-Tron.

Šangajski startap proizvođač tvrdi da U6 raspolaže sa 185 KS i 315 Nm uz autonomiju od oko 460 kilometara.

Navodno U5 poseduje i prvo na svijetu baterijsko pakovanje "vještačke inteligencije" sposobno da produži domet automobila do 100 km.

Karoserija je napravljena od kombinacije aluminijuma i čelika, za koju iz kompanije ističu da nudi i rigidnost i bezbjednost.

U5 je zabilježio pet zvjezdica na kineskom "kreš" testu, a kada stigne u Evropu, iz Šangaja tvrde da će biti jedan od najsigurnijih SUV-ova srednje veličine na tržištu.

Za udobnost u vožnji uključeni su i sistem praćenja trake, nadzor umora vozača, automatski parking sistem, sistem gužve u saobraćaju, a tu su i 12,3-inčni multimedijalni sistem, kožna sjedišta i digitalna instrument tabla.

Takođe, AIWAYS će u Ženevi debitovati i sa prvim na svijetu metanol-električnim superautomobilom razvijenim u saradnji sa njemačkim inženjerom Rolandom Gumpertom.

Nazvan Nathalie, ovaj superautomobil koristi metanol za proizvodnju električne energije, na isti način kao gorive ćelije.

Potom se električna energija sprovodi do četiri elektro-motora, preko dva dvobrzinska mjenjača, svaki za po jedan točak.

Nathalie navodno može da razvije skoro 800 KS, uz ubrzanje 0-100 km/h za manje od 2,5 sekundi, maksimalnom brzinom preko 300 km/h.

Sve to uz autonomiju od 850 kilometara pri brzini 80 km/h između punjenja, koje inače traje tri minuta ili impresivnih 1.200 km u "eko" modu vožnje.

AIWAYS planira proizvodnju samo 500 jedinica Nathalie superautomobila, a isporuka će početi krajem ove godine.

Cijena još nije saopštena, ali je Gumpert prošle godine istakao da će Nathalie "biti skupa".

(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.