x

Novi najbolji obiteljski prijatelj– inovativni Opel Combo Life!

Rüsselsheim - Opel nastavlja svoju proizvodnu ofenzivu predstavljanjem pravog svestranog modela u obličju novog Opel Comba Life – čudesnog obiteljskog automobila s pregršt inovacija, koji čini sve mogućim. Iznimno je prostran, krajnje praktičan i svestran, opremljen jednim ili sa dvoja klizna vrata te se može naručiti u kratkoj (4,4 m) ili dugoj (4,75 m) verziji i kao peterosjed ili sedmerosjed. 

S novim Opel Combom Life bit ćete junak svog lokalnog sportskog tima kad na sljedeću utakmicu povezete cijeli sedmeročlani tim zajedno sa sportskom opremom. Vaš obiteljski podmladak može se opustiti na tri pojedinačna stražnja sjedala pri čemu sva imaju Isofix nosače za dječju sjedalicu i zahvaljujući panoramskom staklenom krovu uživati u prekrasnom pogledu na nebo. I vaši će prijatelji obožavati izvanrednu prostranost i pitati kad mogu posuditi vaš novi Opel Combo Life za svoje izlete u najbližu trgovinu švedskog namještaja. No još je impresivnije što novi Opel Combo Life u svom segmentu podiže ljestvicu na području tehničke ozbiljnosti kao i sigurnost i udobnost na novu razinu. Opremljen je tehnologijama i pomoćnim sustavima namijenjenima vozaču dobro poznatim iz segmenata kompaktnih vozila i SUV-ova, kao što su upozorenje na umor vozača, stražnja kamera s pogledom iz ptičje perspektive u rasponu 180°, Head Up zaslon, IntelliGrip te značajke koje pridonose udobnosti poput grijanih sjedala i grijanog kožnog upravljača. Povrh svega toga, novi Opel Combo Life ugodan je i oku zahvaljujući robusnim proporcijama kojima ostavlja snažan dojam. Peta generacija Comba temelji se na posve novoj arhitekturi koja na prvo mjesto stavlja želje, sigurnost i udobnost putnika.

“Novi Opel Combo Life ključna je komponenta naše proizvodne ofenzive. Taj naš novi model definitivno će se svidjeti obiteljima zbog svoje svestranosti i prostranosti u kombinaciji s izvanrednom ponudom ultramodernih pomoćnih sustava namijenjenih vozaču, koji čine vožnju sigurnijom, a putovanja ugodnijima“, rekao je glavni izvršni direktor Opela Michael Lohscheller. „Taj automobil ima golem potencijal za rast robne marke i omogućuje nam da svom snagom napadnemo važan segment malih kombija.“

Ultramoderne tehnologije i pomoćni sustavi koji se lako koriste

Novi Opel Combo Life donosi znatno veći broj visokotehnoloških sigurnosnih značajki te onih koje pridonose udobnosti, podižući ljestvicu u svojem segmentu. To znači da se on u tom smislu bez problema nosi s automobilima iz kompaktne klase ili trendovskim SUV-ovima. Opel je prepoznao želju kupaca da visokotehnološka rješenja budu dostupna obiteljima, pa je opremio svoj Combo Life cijelim nizom tehnologija korisnih u svakodnevnoj vožnji.

Inovativna visokotehnološka rješenja s fokusom na sigurnost obuhvaćaju sljedeće:

Head Up zaslon smanjuje opasnost od skretanja pažnje i projicira najvažnije podatke o vožnji izravno u razini vozačevih očiju, smanjujući tako potrebu da vozač skreće pogled s ceste.

Upozorenje na mogući frontalni sudar s prepoznavanjem pješaka i automatskim kočenjem u slučaju nužde pomaže izbjeći nesreće. Sustav oglašava alarm i vizualno upozorenje, ali i nezavisno koči ako se udaljenost spram vozila ispred brzo smanjuje, a vozač ne reagira.

Prednja kamera Opel Eye dobro poznata s Opelovih prodajnih hitova Astre, Corse i Mokke X. Ona obrađuje razne podatke stvarajući tako osnovu za pomoćne sustave namijenjene vozaču, npr. prepoznavanje prometnih znakova i pomoć pri držanju prometne trake.

Automatski tempomat kad je to potrebno prilagođava brzinu vozilu ispred.

Pametna prilagodba brzine obavještava vozača kad prepoznavanje prometnih znakova uoči novo ograničenje brzine. Ako je aktiviran tempomat ili graničnik brzine, skočna poruka na ploči s instrumentima pitat će vozača želi li prilagoditi postavljenu brzinu.

Upozorenje na umor vozača preko stila vožnje procjenjuje razinu zamora i predlaže vozaču da na sljedećem odmorištu napravi pauzu.

Sljedeće značajke olakšavaju parkiranje i čine ga sigurnijim:

Bočni čuvar novost je u Opelovu portfelju pomoćnih sustava za parkiranje/manevriranje. Funkcionira kao podrška vozaču prilikom okretanja pri malim brzinama tako što ga upozorava na opasnost udarca bočnim dijelom automobila u prepreku (stupovi, pregrade, zidovi ili druga vozila). Bočni čuvar sastoji se od 12 senzora oko vozila koji analiziraju okruženje i upozoravaju vozača preko zaslona informacijsko-multimedijskog sustava ako se otkrije mogućnost sudara. Uz zvučno pojavljuje se i vizualno upozorenje.

Panoramska stražnja kamera povećava kut vidljivosti iza vozila na 180 stupnjeva tako da vozač prilikom vožnje unatrag može uočiti druge sudionike u prometu koji mu se približavaju s obiju strana.

Napredna pomoć pri parkiranju dodatno olakšava parkiranje. Prepoznaje odgovarajuća parkirna mjesta i automatski parkira vozilo. Može i automatski izaći s parkirnog mjesta. U oba slučaja vozač mora upravljati samo papučicama i mjenjačem.

Avanturističke obitelji koje vole skrenuti s utabanih staza neće morati brinuti o kvaliteti ceste zahvaljujući sljedećem pametnom rješenju:

Kontrola proklizavanja IntelliGrip opcionalni je elektronički prednji diferencijalni prijenosnik koji prilagođava raspodjelu okretnog momenta na prednje kotače, omogućujući vrtnju kotača kad je to potrebno te pomoću automatskog prijenosa prilagođava točke promjene stupnjeva prijenosa kao i odziv gasa. To osigurava najbolje držanje podloge i stabilno upravljanje bez obzira vozi li Combo Life po blatu, pijesku, mokroj podlozi ili snijegu.

A zimski izleti bit će još ljepši zahvaljujući ovim značajkama koje pridonose udobnosti:

Grijani kožni upravljač jedinstven je u segmentu i osigurava da vozači Comba Life nikad ne pate od hladnih ruku.

Grijana prednja sjedala štite od hladnoće i povećavaju ugodnost.

Pomoćni grijač funkcionira nezavisno od motora i može unaprijed ugrijati vozilo prije kretanja na put. Pomoćni grijač može se aktivirati preko tajmera ili daljinskog upravljanja i stvoriti ugodnu temperaturu koja će učiniti boravak u vozilu krajnje ugodnim.

Combo Life nudi i vrhunske informacijsko-multimedijske sustave kompatibilne s platformama Apple CarPlay i Android Auto karakteristične za Opel, s kapacitivnim dodirnim zaslonima u boji maksimalne dijagonale 20,3 cm. Faktor zabave za putnike dodatno podižu razne mogućnosti punjenja mobitela. Uz USB priključke u prednjem i drugom redu sjedala mobiteli i tableti uvijek će se moći ponovno napuniti čak i dok djeca gledaju svoju omiljenu zvijezdu s YouTubea. Naponska utičnica od 230 V u prednjem koritu za noge omogućuje jednom putniku da napaja čak i prijenosno računalo. Kompatibilni se pametni telefoni mogu uz to puniti i bežično preko induktivne ploče za punjenje smještene ispod kontrola klimatizacije.

Savršen za obitelji: prostran, udoban, svestran

Za razliku od pomalo iznenađujuće bogate ponude dostupnih visokotehnoloških rješenja, od najnovijeg člana Opelove proizvodne ofenzive očekivali smo da bude iznimno svestran. Dostupan je u standardnoj verziji dugoj 4,4 m ili kao 35 cm duža dugačka verzija koja dolazi opremljena dvama kliznim vratima. Obje varijante visoke su 1,8 m te su dostupne s pet ili sedam sjedala, čime je osigurano da čak i velike obitelji s ljubimcima mogu uživati u prostranoj kabini i udobnoj vožnji.

Za vlasnike Opel Comba neće biti nikakav problem ni prijevoz velike količine prtljage i hrpe sportske opreme na odredište za odmor. Verzija standardne dužine s pet sjedala ima minimalnu zapreminu prtljažnika od 597 litara što znači da nitko od putnika, uključujući i kućne ljubimce, neće morati na odmor bez omiljenih igračaka ili dekica. Svi kojima treba još više prostora moći će izabrati veći međuosovinski razmak s minimalnom zapreminom prtljažnika 850 litara3.

No Combo Life nije samo prostran i krajnje udoban obiteljski kombi, nego može odraditi i posao malog transportera. Kad se preklope stražnja sjedala, zapremina prtljažnika standardne verzije gotovo se utrostručuje na nevjerojatnih 2126 litara što znači da prijevoz opreme za kampiranje, bicikala ili velikih paketa iz točke A u točku B više nije nikakav problem. Duža verzija Comba Life s preklopljenim stražnjim sjedalima ponovno nudi još veću zapreminu – u toj konfiguraciji u njega može stati fantastičnih 2693 litara4. Inženjeri su mislili i na prijevoz dugačkih predmeta, pa se suvozačko sjedalo može preklopiti u ravnini preklopljenih stražnjih sjedala, produžujući utovarni prostor i omogućujući prijevoz daski za surfanje ili rastavljenog namještaja. Inženjeri su pazili da se iskoristi i nepoželjan razmak između prtljage i poklopca prtljažnika zahvaljujući opcionalnom prozoru integriranom u vrata prtljažnika koji se može otvoriti – ta je praktična sitnica preuzeta od premium SUV-ova.

Položaj drugog reda sjedala kod obje varijante može se prilagoditi individualnim preferencijama. Kupci će moći birati između standardnog drugog reda sjedala u obliku klupe djeljive u omjeru 60/40 ili pak tri pojedinačna sjedala koja se mogu praktično preklopiti iz prtljažnika. U oba slučaja svako sjedalo standardno dolazi s vlastitim nosačem Isofix za dječju sjedalicu koji omogućuje montažu tri dječje sjedalice jedne do druge, što je doista rijetkost na tržištu. Svako sjedalo ima visoku točku učvršćivanja namijenjenu smanjenju gibanja dječje sjedalice okrenute naprijed u slučaju frontalnog sudara, čime se smanjuje opasnost od ozljede. Klizna vrata jamče lak pristup putničkoj kabini.

Bez obzira putuju li straga djeca ili odrasli, svi mogu uživati u prekrasnom pogledu na nebo zahvaljujući opcionalnom panoramskom staklenom krovu. On omogućuje uživanje u zvjezdanom nebu ili ugodno kupanje u Sunčevim zrakama. Ako Sunce postane prejako, može se posve navući električni štitnik koji se aktivira prekidačem na gornjoj konzoli. Kad je otvoren, panoramski stakleni krov povećava i osjećaj prostornosti dok istovremeno stvara ugodan i svijetao ambijent.

Najbolji prijatelj za putovanja

Mogućnosti pohrane Comba Life odgovaraju svestranosti vozila i postavljaju standard u segmentu. U veliki pretinac u središnjem dijelu može se smjestiti svašta – od 1,5-litarskih boca do pametnog telefona, novčanika i tableta. Putnici na prednjem i stražnjem sjedalu mogu spremiti stvari u velike džepove na vratima, a oni u stražnjem dijelu kabine mogu svoje tablete sigurno pohraniti u džepove na poleđini prednjih sjedala, dok vozač i suvozač za to mogu upotrijebiti gornji ili donji pretinac za rukavice. Gornji pretinac za rukavice savršen je za veće stvari jer je posebno prostran zahvaljujući montaži suvozačkog zračnog jastuka u krov. No, to nije sve: ako se naruči s opcionalnim panoramskim staklenim krovom, Combo Life standardno je opremljen policom s LED osvjetljenjem koja se proteže sredinom vozila. U toj je konfiguraciji ovaj novi model opremljen i velikim 36-litarskim pretincem za pohranu smještenim iznad police za kape u prtljažniku. To omogućuje praktičnu upotrebu prostora koji se inače ne koristi ako se prtljažnik ne natovari do krova, a da se pritom ne smanjuje preglednost prometne situacije iza vozila pomoću unutrašnjeg retrovizora. Taj je pretinac za pohranu savršen za odjeću, knjige ili male igračke poput omiljenog plišanog medvjedića. Može se puniti i straga kad je otvoren prtljažnik ili pak putem opcionalnog prozora integriranog u poklopac prtljažnika, a pristupa mu se iz vozila preko dvojih kliznih vrata s prednje strane pretinca.

Svi kojima treba još više prostora i još više mogućnosti za pohranu ili pak oni koji žele vući malu kamp-prikolicu (vučno opterećenje do 1500 kg) mogu prikolicu zakvačiti za opcionalnu fiksnu ili uklonjivu kuku za vuču. Da bi osigurao najsigurnije moguće uvjete za vožnju, kad se naruči s kukom za vuču Opel Combo Life standardno dolazi s kontrolom stabilnosti prikolice (Trailer Stability Control, TSC). Taj dodatak funkciji ESP stabilizira vrludanje prikolice ili prema potrebi usporava vozilo. Kad te mjere nisu dovoljne za uklanjanje svih opasnosti, sustav dodatno smanjuje okretni moment motora i koči radi što bržeg izlaska iz kritičnog brzinskog raspona.

Prijateljski izgled: uravnotežen, robustan, samopouzdan

Novi Combo Life ne ističe se u mnoštvu samo svojim visokotehnološkim rješenjima, izvanrednom prostranošću i iznimnom svestranošću – tu su i privlačne proporcije. U usporedbi s drugim automobilima iz segmenta on ima kraći prednji prevjes i viši poklopac motora. Izgleda uravnoteženije, robusnije i samopouzdanije. Sprijeda je odmah uočljiv tipičan Opelov identitet sa skulpturalnim detaljima koji pojačavaju dojam preciznosti i kvalitete. Visok poklopac motora s dvjema oštrim linijama koje se protežu od vjetrobranskog stakla do rešetke naglašavaju stabilnost vozila. Najdojmljiviji dio vozila jest rešetka na kojoj prednja svjetla s LED žaruljama za dnevnu vožnju i tipična Opelova krilca precizno i skladno tvore jasno definiranu crtu. Na dva kromirana krila na rešetci počiva Opelova munja. Debeli otvori za kotače povezani s pragovima dodatno naglašavaju robusnost Opel Comba Life. Stražnji dio vozila vrlo je linearan i slijedi okomit dizajn, naglašavajući još jednom praktičnost ovog modela i uokvirujući grandiozan uvod u prtljažnik: stražnja svjetla, pokazivače smjera, svjetlo za vožnju unatrag i reflektore.

U unutrašnjosti je odlučujuću ulogu imala ergonomija s vozačem u središtu. Rezultat je pametno organiziran kokpit u kojem vozač lako pronalazi i dohvaća sve kontrole. Središnja konzola jasno je podijeljena na tri područja. U gornjem dijelu smješten je informacijsko-multimedijski sustav koji zauzima većinu prostora. Ispod njega vozač će naći kontrole grijanja i ventilacije, a u donjem dijelu ima dovoljno prostora za smještaj boce od 0,5 litre. Kromirani detalji na kožnom upravljaču, kvakama na vratima i otvorima za zrak dodatno uljepšavaju unutrašnjost.


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.