x

Novi Peugeot 3008. Pripremite se za potpuno novi oblik automobila

Uskoro stiže novi Peugeot 3008. Francuska marka započela je testiranje sljedeće generacije svog popularnog SUV-a.

Pripremite se za velike promjene – dizajn, a posebno oblik vozila će se potpuno promijeniti.

Novi Peugeot 308 dobro se prodaje, a sada mu se pridružio i markantni crossover 408. Između njih je i dalje 3008 koji iza sebe ima već nekoliko godina tržišne karijere i jedan veliki facelift. Međutim, nasljednik je već na pomolu, izgrađen na novoj platformi. Na ceste su ušli kamuflirani automobili, a što će se promijeniti provjeravamo.


Peugeot 3008 2024. Pripremite se za dinamičniji dizajn

Prije nekoliko mjeseci na ceste su izašle testne mule izgrađene na karoseriji Citroena C5 Aircross. Međutim, ovo je samo trik, jer ispod se nalazi nova e-VMP platforma. Ovo je razvoj dizajna koji se trenutno koristi u automobilima grupe, prilagođen naprednoj elektrifikaciji.

Platforma e-VMP također je nešto veća, što znači i prostraniju unutrašnjost. Povećani međuosovinski razmak ovdje je jasno vidljiv, što se vidi i na fotografijama maskiranih primjeraka. Peugeot 3008 2024 već je izašao na ceste s jakom kamuflažom.

Iako je većina detalja uredno skrivena, neke se promjene mogu vidjeti golim okom. Peugeot se ovdje jasno poziva na 408. Ovo je prilično zanimljivo, jer će oba automobila biti smještena blizu jedan drugome.


Peugeot 3008 bit će dostupan kao hibrid i električni

Stellantis je jasno najavio svoje razvojne planove. Među njima je elektrifikacija cjelokupne palete modela, uključujući stvaranje verzija koje će biti potpuno električne pored varijanti s unutrašnjim sagorijevanjem. Ni ovdje neće biti drugačije. Motori s unutrašnjim sagorijevanjem nudit će se kao blagi hibridi i plug-in varijante.

Poznato je da će nova verzija motora 1.2 PureTech postati baza, a modernizovana verzija dizajna 1.6 PureTech stajati će na polici iznad. Električar će pak dobiti veću bateriju (preko 60 kWh) i snažniji električni agregat.

Službena premijera novog Peugeota održat će se u drugoj polovici sljedeće godine

Automobil će na tržište stići najranije 2024. Slijedit će: Fiat, Lancia, Opel, DS i Citroen.


(Automobili.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.