x

Novi Sony svjetski rekorder – Cyber-Shot RX100 V

Kompanija Sony je predstavilaRX100 V (model DSC-RX100M5), novi vodeći model u okviru popularne serijeCyber-shot RX100, koji donosi uzbudljive promjene na tržištu kompaktnih fotoaparata. Ovaj uređaj posjeduje brzi hibridni autofokus koji uspijeva da izoštri sliku za samo 0,05 sekundi , što ga čini najbržim autofokusom na svijetu . 

Također, odlikuje ga i najveći broj od 315 autofokusnih tačaka  koje pokrivaju približno 65 odsto kadra. Ovaj fotoaparat nudi i mogućnost uzastopnog snimanja brzine do 24 kadra u sekundi – što je najveća brzina za kompaktne fotoaparate  – pri rezoluciji od približno 20,1 efektivnih megapiksela, uz AF/AE praćenje objekta za do 150 uzastopnih snimaka .

 

ModelRX100 Vposjeduje nedavno razvijen Exmor RS CMOSsenzor tip 1.0,sa DRAM čipom iZEISS Vario-Sonnar T* 24-70 mm F1.8 – 2.8 objektivom sa velikim otvorom blende . Unapređeni sistem za obradu slike sa novim prednjim LSI čipom maksimalno povećava brzinu obrade, proširuje baferi optimizuje kvalitet slike, posebno pri visokim ISO podešavanjima.

 

Ovaj uređaj takođerodlikuju 4K video snimanje sa punim očitavanjem piksela i bez spajanja piksela , super usporeno snimanje do 1000 kadrova u sekundi sa produženim vremenom snimanja i druge opcije.

 

Brz fokus, brzo snimanje

Ovaj fotoaparat je prvi iz RX100 serije koga karakteriše brzi hibridni autofokus koji spaja prednosti autofokusa fokalnog polja sadetekcijom faze i autofokusa sa detekcijom kontrasta, te nudi izoštravanje slike za samo 0,05 sekundi . Izuzetno brz autofokus idealno dopunjuje 315 namjenskih AF tačaka koje pokrivaju 65 odsto senzora i obezbjeđuju veoma brzo i precizno fotografisanje subjekta, čak i pri brzom kretanju u nepredvidljivim pravcima. 

 

Osim toga, znatno je povećana brzina obrade dodavanjem prednjeg LSI čipa  koji savršeno podržava BIONZ X procesor. Ove dve komponente u kombinaciji sa moćnim autofokusnim sistemom omogućavaju uzastopno snimanje brzinom do 24 kadra u sekundi u punoj rezoluciji od približno 20,1 efektivnih megapiksela, za maksimalno 150 snimaka  sa opcijom AF/AE praćenja. Pomračenje tražila između snimaka je u ovom režimu snimanja svedeno na minimum, čime je dodatnounapređena sposobnost fotografa da brzo reaguje i uhvati ključni momenat. Također,na raspolaganju je i opcija tihog snimanja . 

 

Osim pomenutih unapređenja performansi autofokusa, modelRX100 Vnudi idodatak AF-A režima koji omogućava automatskoprebacivanjeizmeđuuzastopnog i klasičnog fotografisanja. Korisnici mogu ručno odabratiukolikona ekranu tokom kadriranjažele prikaz uzastopnogautofokusa i autofokusafokalnog polja sa detekcijom faze. 

 

Uređaj također odlikuje veoma brz Anti-Distortion okidač (maksimalne brzine od 1/32000 sekundi) koji minimizuje efekat „kotrljajućegokidača” koji se obično javlja kodsubjekata koji se brzo kreću.Brzina okidačaobezbjeđuje i oštre, kristalno jasne slike zabilježene pri širokom otvoru blendei osvjetljenju do EV19 . Ove karakteristike pružaju mogućnost kreiranja prelijepog sadržajai pri veoma izazovnom, jarkom osvjetljenju, sa izoštrenim subjektima i defokusiranom pozadinom.

 

Novina kod modelaRX100 V jeste da korisnici mogu da izaberu inicijalan odnos uvećanja u režimu Focus Magnifier, a dostupan im je i izbor između „fokusne tačke“ (focus point) i „centra ekrana“ (center of display)za djelovanje ovog režima.

 

Profesionalno filmsko iskustvo

Ovaj fotoaparat nudi pregršt opcija za bilježenje video zapisa koji će zadovoljiti i najzahtjevnije entuzijaste, a pritom može da stane u džep. Uz brzi hibridni autofokus, senzor sa autofokusom sa detekcijom faze fokalnog polja precizno izoštrava i prati subjekat, čak i pri visokim zahtjevima snimanja u 4K rezoluciji. Brzina i osjetljivost praćenja autofokusa se mogu podesiti u meniju. 

 

U režimu 4K snimanja , novi RX100 V očitava sve piksele bez spajanja piksela, omogućavajući bilježenje svihsuptilnih detalja, sa minimalnim moarei efektom „nazubljenih ivica“. Visok kvalitet se postižezahvaljujući XAVC S formatu, koji bilježi video zapisedo 100Mbpsu 4K rezoluciji, odnosno do 50Mbps pri snimanju u HD rezoluciji.

 

Među dodatnimopcijamaprofesionalnog nivoa su iPicture Profile, S-Log2 /S-Gamut, kao i 100p HD Full HD režim. Korisnici također imaju mogućnost da izaberu kadar iz video zapisa i sačuvaju ga kao fotografiju rezolucije do 8MP za snimke u 4K rezoluciji, kao i do 2MP za HD snimke.

 

Dostupno je i do 40 puta super-usporeno snimanje , kojemože da traje i do dva puta duže nego što je bio slučaj sa modelom RX100 IV. Dodatno vrijeme omogućava korisnicima da zabilježe uzbudljivu akciju velike brzine u visokoj rezoluciji uz zadivljujući nivo detalja. 

 

Prije samog snimanja, korisnici imaju izbor između 1000fps, 500 fps i 250fps opcija kadriranja, kao i između formata 50p i 250p, u skladu sa brzinom subjekta u kretanju. 

 

Kompaktni dizajn, izuzetne karakteristike

Novi model odlikujepraktičan dizajn, karakterističan i za druge fotoaparate iz RX100 porodice, sa XGA OLED Tru-Finder tražilom visokog kontrasta i 2,35 miliona tačaka koje pruža vjeran prikaz slike ili snimka. Tražilo je zaštićeno ZEISS T* premazom, a u zavisnosti od preferencija korisnika, može se uvući ili izvući iz tijela fotoaparata. 

 

Fotoaparat je kompatibilan sa Wi-Fi i NFC standardima, te može da pristupi nizu aplikacija iz serije PlayMemories Camera. Više informacija dostupno je na linkuwww.sony.net/pmca. 

 

Još jedna novina je i mogućnost podešavanja prva tri slova imena sačuvanih fajlova za jednostavnije sortiranje i organizaciju.Također,za modelRX100 V i ostale fotoaparate iz RX100 serije biće dostupno i novo podvodno kućište(model MPK-URX100A)koje omogućava korištenje uređaja na dubini od 40m.

 

Cijena i dostupnost

Novi Sony Cyber-shot kompaktni fotoaparatRX100 V (model DSC-RX100M5) će biti u prodaji u Europi u novembru po cijeni od €1,200, dok će podvodno kućište MPK-URX100A biti dostupno po cijeni od €360. Detaljnije informacije o fotoaparatu možete videti ovdje.

 

Novi sadržaj će biti predstavljen na globalnoj Sony galeriji fotografija, kao i na Sony Camera Youtube kanalu. 

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.