x

Novi svestrani fotoaparat – Sony α6500!

Ljubitelje nagrađivane serije Sony fotoaparata bez ogledala obradovaće vijest da je stigao novi model sa APS-C senzorom, α6500 (model ILCE-6500).Poput modela α6300, i ovaj uređaj posjedujenajbrži autofokus na svijetu , izuzetan 4D FOCUS sistem koji uspijeva da izoštri subjekat za samo 0,05 sekundi. Također, novi model odlikuje 425 autofokusnih tačaka sa detekcijom faze koje su gusto pozicionirane preko gotovo cijelog kadra. U pitanju je najveći broj autofokusnih tačaka na fotoaparatima sa izmjenjivim objektivom . 

Zatim, omogućeno je i snimanje do 11 kadrova u sekundi sa uzastopnim autofokusom i praćenjem ekspozicije, kao i snimanje brzinom do 8 kadrova u sekundi sa prikazom uživo, čime je olakšano praćenje brzih subjekatau pokretu, dok su istovremeno iskorištene sve pogodnostielektronskog tražilai neposrednost optičkog tražila.  

 

Zahvaljujući proširenombaferu koji pruža novi prednji LSI čip, fotoaparat α6500nudi mogućnosti snimanja čak307 kadrova pri pomenutim velikim brzinama, povećavajući šanse da ćete uhvatiti odlučujući trenutak. Ovaj čip je također zaslužan i za responzivnost uređaja, kao i za unapređeni kvalitet fotografija i video zapisa. 

 

Osim toga, novi modelkarakterišei čuvenaSony optička stabilizacija slike u pet osa,čineći ovaj APS-C fotoaparat prvim sa svim pogodnostima ugrađene napredne stabilizacije slike,koje uključuju i brzinuokidača od približno 5 stopa . Također,na raspolaganju je podešavanjeautofokusa i tačke fokusa pomoću ekrana na dodir.

 

Autofokus bez premca

Ovaj brzi hibridni autofokusni sistem 4D FOCUS kombinuje izuzetno brzautofokus sa faznom detekcijomsa veoma preciznimautofokusom sa detekcijom kontrasta. Također,ovaj sistem karakteriše425 AF tačaka sa faznom detekcijom i tehnologijompraćenja visoke gustine, koje značajno unapređuju detekciju i praćenje subjekta. 

 

Preciznost, praćanje autofokusom i 425 AF tačaka sa faznom detekcijom su dostupne i pri korištenju A-mount objektiva drugih proizvođača uz Sony LA-EA3 adapter. Osim toga, na raspolaganju su i režim tihog snimanja, Eye AFopcija u AF-C režimu, autofokus u Focus Magnifier režimima, autofokus Expand Flexible Spot i druge opcije.

 

Stabilizacija slike u 5 osa zabrzinuokidača od 5 koraka

Jedan od najuzbudljivijih unapređenja modelaα6500je implementacija stabilizacije slike u petosa. Zahvaljujućipotpunoj reviziji unutrašnjeg dizajna fotoaparata, ovaj sistem za stabilizaciju se u potpunostiuklapa u tijelo uređaja koji je gotovo iste veličine kao modelα6300 .Inovativan sistem stabilizacijedaje brzinu okidača od petkoraka , čime seostvaruje pun potencijal senzora, čak i u izazovnim uslovima osvjetljenja.

 

Kompenzacija podrhtavanja fotoaparata funkcioniše pri upotrebirazličitih objektiva, uključujući E-mount objektive bez OSS (Optical SteadyShot)stabilizacije i A-mount objektive uz odgovarajuće adaptere za montiranje. Pri korištenju E-mount objektiva sa OSS stabilizacijom,vertikalno i horizontalno podrhtavanjesu kompenzovani u objektivu,dok su pomijeranje po horizontalnoj, vertikalnoj i kružnojosikompenzovani u tijelu kamere, što rezultuje optimalnom stabilizacijom u pet osa . 

 

Jednostavnim pritiskom okidača do pola, efekat stabilizacije slike može biti praćen natražilu ili LCD ekranu, omogućavajući preciznu i kontinuiranu provjeru kadriranja i fokusiranja. Ova mogućnost je na raspolaganju čak i kada je montiran objektiv koji nema ugrađenu opciju kompenzacije podrhtavanja. 

 

Fokusiranje na dodir

Novi model α6500posjedujeekranosjetljiv na dodir koji nudi korisnicima opciju izoštravanja subjekta, naročito praktičnu tokom bilježenja video zapisa. Također, ovaj Sony uređaj je prvi koji posjeduje touchpad, čiju funkciju pri korištenju tražila za kadriranje i snimanje, preuzima LCD ekran. Na taj način, tačka fokusiranja se može promijeniti jednostavnim prevlačenjem prsta preko ekrana.

 

Moćan Exmor CMOS senzor, BIONZ X procesor i novi prednji LSI čip

Novi modelα6500odlikuje APS-C Exmor CMOS senzorod 24.2 MP koji u kombinaciji sa BIONZ X procesorom i prednjim LSI čipom,maksimizuje performanse obrade i dostiže impresivan nivo osjetljivosti od ISO 100-51200 .

 

Senzor koristi tanko ožičenje i veliku podlogu foto dioda, zahvaljujući kojima je prikupljanje svjetla efikasnije, dokbakarno ožićenje ubrzava očitavanje rezolucije. Procesor BIONZ X i prednji LSI čippružaju superiorni kvalitet slike i video materijala sa manjim šumom čak i pri visokim ISO vrijednostima, posebno onimkoje su obično problematične za druge fotoaparate. LSI čip je takođerzaslužan za prošireni bafer koji omogućava uzastopno snimanje pri visokim brzinama.

 

Za profesionalno snimanje

Ovaj fotoaparat nudi i opciju bilježenja video zapisa u 4K rezoluciji u popularnom Super 35mm formatu koristeći punu širinu senzora. Pri ovom snimanju, fotoaparat koristi puno očitavanje rezolucije bez spajanja piksela sa ciljem prikupljanja 6K informacija – približno 2,4 puta  (ekvivalent 20MP) piksela kao 4K UHD format. Uređaj zatim oversemplujeinformacije i kreira 4K snimke sa izuzetnim nivoom detalja i dubine.  

 

Zahvaljujući brzom hibridnom autofokusu, model α6500 izuzetno brzo izoštravatokom snimanja, dok fokusiranje dodirom pruža izuzetno glatke promjene fokusa, istovremeno nudeći podešavanje brzine i osjetljivosti praćenjaautofokusa. Uređaj podržava XAVC S kodek , koji snima pri visokoj brizini od 100 Mbps u 4K formatu i 50 Mbps uFull HD formatu, obezbjeđujući visok nivo detalja i jasnoće u obje rezolucije. 

 

Među drugim profesionalnim opcijama su snimanje u Full HD rezoluciji pri brzini od 100 kadrova u sekundi za do 100Mbps, čime je omogućen pregled i montiranje u 4x usporeniji snimak u Full HD (25p) rezoluciji sa autofokusnim praćenjem.

 

Novina ovog modela je režimSlow and Quick (S&Q) kojiomogućavai usporeno i ubrzano snimanje. Na raspolaganju su brzine od 1 do 100 kadrova u sekundi kojemogu biti izabrane u 8 koraka za do 50x brži i 40x sporijisnimak. Snimljeni materijal možete pregledati bez potrebe za obradom na računaru. 

 

Fotoaparat također nudi S-Log gamma snimanje koje daje širok dinamičan opseg odpribližno 14 koraka širine u S-Log3 gammapodešavanju, a podržana je i opcija S-Gamutza širiraspon boja. Obje opcije omogućavaju više kreativnostiu postprodukciji.

 

Korisnici sada imaju mogućnost da selektuju, izvlače i čuvaju fotografije iz  snimka direktno na uređaju, i to u rezoluciji od 8MP iz 4K materijala, odnosno 2MP iz Full HD materijala.

 

Unapređena funkcionalnost i pouzdanost

Modelα6500odlikujesofisticiran dizajn, uz zadržavanje mobilnosti serije α6000 i prilagođavanje opcija poznate serije α7 II. Novi uređaj posjeduje XGA OLED Tru-Finder tražilo visokog kontrasta i visoke rezolucije od 2,4 miliona tačaka kojadaje izuzetnu vidljivost od ugla do ugla. 

 

Među novim hardverskimkarakteristikama, izdvajaju se kućište od legure magnezijumai dugotrajni okidač sa testiranim radnim vijekom od200.000ciklusa .Također, nekoliko osobina dizajna pozajmljeno je od α7 II serije fotoaparata punog formata, uključujućirobustan nosač objektiva,rukohvat sa udubljenjem, većitaster za okidanje i deset prilagodljivihtastera uključujući i C1, C2iC3. Također, unapređena je funkcionalnost točkića za izbor režima i kontrolnih točkića, kao i tastera sa zadnje strane, a okvir okulara je mekši za udobnije korištenje.

 

Što se tiče softvera, korisnicima je dostupan potpuno novi korisnički interfejs za značajno glatkiju pretragu i podešavanja pomoću menija, kao i dva nova mjerna režima – Highlight, gdje je mjerenje ekspozicije fokusirano na najsvjetlijidio kadra i Entire Screen Avg, koji održava prosječno mjerenje cijele slike.  

 

Fotoaparat podržava Wi-Fi, QR i NFC standarde i u potpunosti je kompatibilan saSonyPlayMemories Mobile aplikacijamadostupnim za Android i IOS platforme, kao i sa rastućim brojemPlayMemories Cameraaplikacija. Modelα6500takođeromogućava prikupljanje podataka o lokaciji preko  Bluetooth konekcije nakompatibilnom mobilnom uređaju, kao i ažuriranu strukturu menija za glatkiju navigaciju.

 

Dostupnost

Fotoaparatα6500sa izmjenjivimobjektivimabiće dostupan u Europi od decembra. Specifikacije uređaja u cjelosti možetepogledati ovdje. 

 

Novi sadržaj će biti postavljen u globalnoj Sony galeriji fotografija i na You Tube kanalu Sony Camera. 

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.