x

Novi virus širi se Facebook Messengerom!

Korisnici Facebooka koji vole komunicirati sa svojim prijateljima putem Messengera trebali bi ovih dana biti posebno oprezni. Naime, upravo se putem Messengera širi virus koji na računar instalira različite maliciozne programe.

Virus se širi putem poruke koja se prikazuje kao da dolazi od nekog od prijatelja. Poruka sadrži link s imenom primatelja.

 

Klikne li primatelj na taj link, otvara mu se fotografija s profila pošiljatelja koja je prikazana kao da sadrži video. Klikne li primatelj na link, pokrenut će instalaciju zloćudnog programa. Ovisno o operativnom sistemu, jeziku ili tipu uređaja na kojem se koristi Facebook Mesesnger, virus će instalirati program koji će prouzrokovati najviše štete.

 

Među programima koji su do sad uočeni su SMS premium pretplata za preuzimanje lažnih dokumenata ili WAP Billing, program koji će automatski skidati novac s računa za vaš mobilni telefon. Stručnjaci za sigurnost savjetuju svima da koriste Facebook Messenger, ali i druge chat programe oprezno i ne klikaju na linkove bez prethodne provjere kod pošiljatelja o čemu se radi.

(Zimo.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.