x

Kompaktni crossover

Novi Volkswagen T-Cross će biti predstavljen u četvrtak

Kompanija Volkswagen je potvrdila da će novi T-Cross, kompaktni crossover koji će biti rival SEAT Aroni, Citroenu C3 Aircross i Kiji Stonic, biti predstavljen u četvrtak.

Volkswagen je bio jedna od nekoliko kompanija koje su propustile Sajam automobila u Parizu početkom mjeseca, tako da će četvrtog člana svoje SUV ponude predstaviti pod vlastitim banerima.

T-Cross će proširiti Volkswagenovu SUV ponudu na četiri modela te će svoje mjesto naći iznad modela T-Roc, Tiguan i Touareg.


Nakon debija će se novi T-Cross naći u prodaji širom Evrope u proljeće naredne godine. Iako kompanija još uvijek nije predstavila model, skice crossovera sugerišu da će biti praktičnija alternativa mnogim rivalima.

Kapacitet prtljažnika iznosi 455 litara, a klizna stražnja klupa dolazi u standardnoj opremi. Preklapanjem stražnjeg sjedišta se zapremina povećava na 1.281 litar. To znači da će novi SUV baziran na Polu nadmašiti SEAT Aronu i Nissan Juke, kao i Citroen C3 Aircoss iako Citroenov model ima veću zapreminu kada se preklopi stražnje sjedište.


Novi Polo je baza za T-Cross, ali zbog fokusa na praktičnost novajlija ima nešto veće proporcije. Koristi MQB platformu te će biti dostupan s nizom benzinskih i dizelskih motora, a moguća je i upotreba plug-in hibridne tehnologije.

Osnovni model će pokretati Volkswagenov novi 1,0-litarski trocilindrični turbobenzinac snage 75 i 115 KS. U ponudi će biti petostepeni manuelni mjenjač, kao i automatski mjenjač za modele s boljim specifikacijama.


Teško je vjerovati da će VW ponuditi i 4Motion pogon na sva četiri točka, a razlog su dodatni troškovi koji bi se prenijeli na kupce. Ipak, GTI verzija je moguća. Zbog činjenice da Polo i T-Cross dijele istu platformu, odgovarao bi novi 2,0-litarski turbobenzinac koji razvija 197 KS, a koji pokreće i najnoviji Polo GTI.

Volkswagenov T-Cross će biti jedan od prvih novih baby SUV-ova, neki će biti manji, neki veći, a neki namijenjeni drugačijim svrhama. Rivali će mu biti Nissan Juke (2019), Suzuki Jimny (2019), DS 3 Crossback (2019), Mercedes GLA (2019), Škodin mali SUV (2019), Lexus UX (2019) i Baby MINI Countryman (2021).


(Klix)

KOMENTARI
1

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.


Želiš da nađeš ženu za jednu noć? Hajde na = = > > www.Hotmiss.top