x

Novorođenče budite noću da doji

Beba u prvim sedmicama ne bi trebala prespavati noć.

Svaki novi roditelj osjeća teret i obavezu da mu dijete prespava cijelu noć.

Ali, to nije dobro, barem ne u prvim sedmicama bebinog života. Ljekari savjetuju da novorođenčad ne bi trebala prespavati cijelu noć bez buđenja.

Višak blirubina

Novorođenčad trebaju jesti minimalno svaka tri-četiri sata, jer ako su dugo bez mlijeka, brzo dehidriraju i opada im nivo šećera u krvi.

Ako još beba ima žuticu, morate je buditi dojiti što češće. Jer, majčino mlijeko ima laksativni efekt na bebu a ona se na taj način oslobađa viška bilirubina koji je uzrok žutice. Česti podoji utjecat će na njen brži i lakši oporavak. 

Dojenje prema utvrđenoj satnici se ne prakticira posebno u prvih šest sedmica, dok se lučenje mlijeka ne stabilizira i dok beba ne počne napredovati.

Često stavljanje bebe da doji podstiče stvaranje prolaktina u maminom organizmu, što utječe I na povećanje količine mlijeka. Novorođenče treba nježno razbuditi blagom masažom stopala ili presvlačanjem, a zatim ga podojiti.

Teško se razbuđuju

U prvim sedmicama, noć je veoma važno vrijeme za jelo. Bebe po rođenju nemaju dovoljan kapacitet želuca i ne mogu dovoljno pojesti navečer, da im bude dovoljno tokom noći.

U prvim danima bebe se najčešće noću bude zbog gladi. Ali, slabašnije bebe, ili one koje imaju žuticu ili nizak nivo šećera u krvi teško se razbuđuju i ne mogu se probuditi čak ni ako su gladne. Zbog toga je važno da ih roditelji bude.

Nakon šest sedmica, bebu možete pustiti da preskoči noćni obrok i da spava do jutra.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.