x

Novorođenče ispušta čudne zvukove: Što nam govori hroptanjem, stenjanjem i štucanjem?

U tjednima nakon djetetova rođenja, vjerojatno ćete početi primjećivati puno zanimljivih zvukova, poput cmoktanja i stenjanja – evo zašto.

U tjednima nakon djetetova rođenja vjerojatno ćete početi primjećivati puno zanimljivih zvukova. Budući da bebe ne mogu komunicirati riječima ili govorom tijela, često koriste zvukove poput plača, cmoktanja, gugutanja pa čak stenjanja i krkljanja kako bi nam dale do znanja što se s njima događa.

Baš kao što može imati različite zvukove plača za različite potrebe, može proizvoditi zvukove hroptanja ili stenjanja iz raznih razloga.

Stenjanje novorođenčeta i probava

Odrasli obično prazne svoja crijeva opuštajući dno zdjelice, a zatim potiskom trbušnih mišića istiskujemo 'višak' iz svoga tijela. Ova je radnja nesvjesna i događa se spontano, bez puno truda ili koncentracije.

No tek rođenoj bebi nedostaje mišićne snage da ovu radnju izvede na isti način. One tijekom pražnjenja crijeva moraju koristiti trbušne mišiće, uključujući dijafragmu i njima je ovaj zadatak iznimno težak, a od nelagode često pocrvene i ispuštaju razne zvukove. I zbog toga obično vidite da se bebe neobično meškolje, rade razne grimase i stenju prije i tijekom pražnjenja crijeva.

K tomu, pojačan pritisak na dijafragmu može uzrokovati pritisak i na glasnice pa se nemojte čuditi neobičnim zvukovima. Kako bebini trbušni mišići budu jačali, tako će i čudni zvukovi prestati. Ako vam se čini da je novorođenčetu posebno neugodno i da su zvukovi iznimno jaki, nježno joj pritisnite koljena na trbuščić ili njezinim nožicama izvodite kretnje kao da vozi bicikl, time joj možete ublažiti pritisak u crijevima i potaknuti plinove i stolicu da se kreću crijevima.

U većine novorođenčadi ovakva muka kod pražnjenja crijeva prođe tijekom prva tri mjeseca.


Hrče i krklja dok spava ili jede

Ako novorođenče za vrijeme sisanja i spavanja hrče ili krklja, a čim mu promijenite položaj, ovi se neobični zvukovi slabije čuju, nema potrebe za zabrinutošću. Razlog tomu je nedovoljno razvijena hrskavica u dišnim putovima koja pri prolasku zraka vibrira i proizvodi zvukove. Ipak, ne zaboravite to napomenuti pedijatru prilikom redovitog pregleda.

Često štuca

Štucanje se obično javlja nakon podoja i obično traje nekoliko minuta. Riječ je o refleksnim pokretima mišića dijafragme koji reagiraju na previše progutanog zraka pri hranjenju. Izbjegavajte nepravilne položaje pri dojenju ili hranjenju na bočicu te smanjite unos progutanog zraka. Također, pomozite bebi da se nakon obroka podrigne te izbaci višak zraka koji podražuje na štucanje. Štucanje nije opasno, no moglo bi uznemiriti dijete koje se zbog toga može i rasplakati.


Kihanje je svakodnevna pojava

Kihanje je često kod novorođenčadi. Na taj se način izbacuje suvišni sekret iz nosa, što je važno jer dijete tijekom sisanja diše na nos. Nosne šupljine kod novorođene djece su jako uske. Prolazak zraka kroz njih je stoga glasan te se čuju čudni zvukovi. Ako nema drugih tegoba, čujno disanje i kihanje nisu razlog za brigu.

Kada se zabrinuti?

No ponekad hroptanje i stenjanje mogu ukazivati i na neki respiratorni poremećaj, a to se događa ako novorođenče ispušta takve zvukove nevezano uz pražnjenje crijeva, pri svakom udisaju i izdisaju.

Osim toga, takvo učestalo hroptanje, koje ukazuje na otežano disanje, može ukazivati i na porast tjelesne temperature, što je također, kod tako malenog djeteta, razlog za posjetu liječniku.


(Roditelji.story.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.