x

Obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa u Zenici! (GALERIJA)

Sponzor galerije je najbolji Fitness Run Zenica koji se nalazi u suterenu (-1) Multiplex Ekran centra.
Akcijama mjerenja šećera u krvi u Zenici su udruženja u saradnji sa zdravstvenim institucijama obilježila Svjetski dan borbe protiv šećerne bolesti.

Edukacija i preventiva mogu umanjiti posljedice koje dijabetes donosi, a pacijentima bi nadležni umnogome olakšali život ukoliko bi im bili dostupni kontinuirani mjerači i inzulinske pumpe, poručeno je tim povodom.

Skoro pola milijarde ljudi u svijetu boluje od dijabetesa. Sve porodice su potencijalno pogođene dijabetesom, pa je svijest o simptomima i faktorima rizika od vitalnog značaja. 


Upravo pod motom „Porodica i dijabetes“ u Zenici je gradsko udruženje u saradnji sa Institutom za zdravlje i sigurnost hrane Svjetski dan borbe protiv ove bolesti obilježilo akcijom mjerenja šećera u krvi.

Adis Hrnjić, zamjenik predsjednika Udruženja oboljelih od dijabetesa Zenica, navodi da dijabetes ima pandemijske razmjere i da je edukacija vrlo važna kod stanovništva. Oko 2 600 je članova gradskog Udruženja, dok je 107 – ero djece i mladih u kantonalnom Udruženju.



„Apeliramo na nadležne da se svima obezbjedi dovoljan broj trakica za mjerenje šećera. Naša djeca se bodu po 450 puta mjesečno, a trakica često fali“, rekla je Merima Alić, članica kantonalnog Udruženja.

Kontinuirane mjerače susjedna Hrvatska uvela je prošle godine. U našoj zemlji ih još nema, a u ZDK nema ni inzulinskih pumpi, iako su na esencijalnoj listi. Mjerače nabavljaju u Austriji i koštaju ih 60 eura za dvije sedmice. Uz njih i pumpe život je mnogo lakši svakom oboljelom djetetu.

Elma Prnjavorac, predsjednica Udruženja djece i mladih oboljelih od dijabetesa ZDK ističe, također da planiraju provesti program edukacije nastavnog osoblja o šećernoj bolesti. Njenu petogodišnju djevojčicu Ajšu ne žele primiti u vrtić jer na svakih par sati treba da joj se daje inzulin.

A bolest ne poznaje uzrast. Malenoj je Ajši sa 18 mjeseci dijagnosticiran šećer, a sedamnaestogodišnjim članovima Udruženja djece i mladih oboljelih od dijabetesa ZDK Hani Šišman i Mirzi Čuriću prije nekoliko godina.




Foto : Pahuljko

Izvor : Zenicainfo

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.