x

Obilježen Dan škole MUSA ĆAZIM ĆATIĆ Zenica! (GALERIJA)

Sponzor galerije je najbolji Fitness Run Zenica koji se nalazi u suterenu (-1) Multiplex Ekran centra
„To je naša škola, riznica prijateljstva, znanja, smijeha, prvih ljubavi, dječijih suza i radosti, što ostaje duboko urezano u dječijim dušama“ – na ovaj način je započela svečanost obilježavanja Dana škole „Musa Ćazim Ćatić“ Zenica.

Bogatim kulturno-zabavnim programom, učenici, njihovi roditelji i uposlenici su obilježili ovaj, njima bitan, dan. Svečanost koja je održana u školskoj sali, obilovala je kvalitetnim izvedbama učenika. Svi prisutni su, zajedno sa đacima, mogli uploviti u svijet djetinjstva i osjetiti moć djece uz muziku, pjesmu i igru. Obilježavanje Dana škole započelo je prisjećanjem na velikog pjesnika, književnika, rodoljuba i humaniste Muse Ćazima Ćatića, čije ime Škola ponosno nosi. Nakon toga je školski hor otvorio priredbu izvedbom „Himna školi“, a potom su uslijedile izvedbe učenika, poput recitala „Prava djeteta“, „Ljubav“, te „Škole bez nasilja“. Svoje ritmičke korake pokazali su prvačići u izvedbi „Majmunski ples“, a svi prisutni su sa posebnim oduševljenjem i gromoglasnim aplauzom nagradili njihov nastup.

Učenici nisu zaboravili da je mart mjesec u kojem ne slave samo rođendan Škole, nego da se u tom mjesecu obilježava Dan nezavisnosti BiH, Dan žena, te Dan Zenice. Da je zaista tako, pokazali su učenici drugog razreda, ispunjeni uzbuđenjem i drhtajima punim nade, izvedbom recitala „Ljubav“. Nakon toga su učenici trećeg razreda, članovi ritmičke sekcije, pokazali svoje umijeće uz pjesmu „Kad se neko voli“. Da u Bosni ima mjesta za svakoga: putnike i propalice, za one koji je vole i one koji je mrze ne bi li naučili voljeti, potvrdili su učenici sa pjesmom „Reci Bosno, ljubavi“. Tokom igrokaza „Školski sat“, učenici dramske sekcije su pokazali da i djeca imaju svoje brige koje odrasli često ne razumiju.

Tokom svih izvedbi, moglo se vidjeti da uposlenici i menadžment Škole ulažu ogroman trud u radu sa učenicima. Osim toga, posvećeni su stvaranju boljih uvjeta za učenike, a sve s ciljem postizanja što boljih rezultata. Voditeljski par, učenice devetog razreda, Nejla Čizmić i Sara Karahmet, pozvale su direktora Škole, Esada Ćorovića, da se obrati prisutnima. Ponosan na svoje đake i na uspjehe koje nižu, istakao je brojne postignute uspjehe, realizovane projekte, te svima, srčano i ponosno, čestitao Dan škole.

- U proteklom periodu realizovani su mnogi projekti u školi. U Centralnoj školi, koja se nalazi u Ulici Školska 23, realizovan je projekt eneregetske efikasnosti, a u Područnoj školi u Blatuši, projekt ugradnje lifta za učenice sa cerebralnom paralizom. U oba školska objekta zamjenjen je inventar, kabineti su dobrim dijelom opremljeni savremenom tehnologijom. Sanirani su krovovi na oba školska objekta, urađene su školske sale, te je znatno poboljšan enterijer škole. Za sve postignute rezultate, zaslužni su uposlenici naše škole, naši učenici i roditelji, Vijeće roditelja škole, članovi Školskog odbora, i mnogi donatori, istakao je Esad Ćorović, direktor Škole, te dodao da su, tokom realizacije navedenih projekata, veliki doprinos dali Vlada Zeničko-dobojskog kantona i premijer Miralem Galijašević, zatim Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport na čelu sa ministrom Mensurom Sinanovićem, te Pedagoški zavod.

Školu pohađa 830 učenika, raspoređenih u 36 odjeljenja. Pored procesa redovne nastave, učenici su uključeni i u različite vannastavne aktivnosti. Redovno učestvuju na takmičenjima i postižu zapažene rezultate.

- Naša obaveza ostaje da odgovorno nastavimo sa realizacijom zadataka u ostvarivanju misije i vizije Škole, dodao je Ćorović.

Nakon obraćanja direktora, ponovo su se na sceni smjenjivali učenici izvodeći recitacije, horske pjesme, igrokaze... Sve vrijeme bio je prisutan osmijeh na licima roditelja, ali i njihovih školaraca koji su tokom izvedbi davali sve od sebe kako bi roditelji i nastavnici bili ponosni na njih. „Da bismo stekli lijep odgoj i vaspitanja trebali bismo ići u škole u kojima nema nasilja, gdje caruje znanje, ljubav i prijateljstvo i živjeti u domovini gdje vlada mir“ poručili su, na kraju priredbe, učenici recitalom „Dječiji parlament“. Time, a i svim ostalim izvedbama, pokazali su da je njihova škola mjesto gdje se svakodnevno uči, te usvaja lijep odgoj i vaspitanje.

Foto : Sačak Ismir

Izvor : Naša Riječ


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.