x

Zenica

Obilježen međunarodni dan borbe protiv s*ksualnog nasilja u ratu! (GALERIJA)

Sponzor galerije je najbolji Fitness Run Zenica koji se nalazi u suterenu (-1) Multiplex Ekran centra. 
Udruženje „Medica“ Zenica u saradnji sa ženama koje su preživjele s*ksualno nasilje u ratu i lidericama iz ruralnih sredina, obilježilo je 19. juni, Međunarodni dan borbe protiv s*ksualnog nasilja u ratu pod sloganom „I mene se tiče“.

Tim povodom organizovana je šetnja do Trga Alije Izetbegovića gdje je održan i prigodan program.

– Odlučile smo da danas i mi u Zenici damo svoj doprinos i pokažemo solidarnost prema svim ženama koje su preživjele ratno s*ksualno nasilje u BiH ali i da pošaljemo poruku i glas snage za sve žene koje nažalost i danas dok mi obilježavamo ovaj dan preživljavaju golgote bez obzira da li se radi o ženama u Liberiji, Ruandi, Iraku, Afganistanu ili pak Siriji, – kazala nam je Sabiha Husić, direktorica Udruženja. 

Generalna skupština UN-a proglasila je 19. juni za Međunarodni dan borbe protiv s*ksualnog nasilja u ratu 2015. godine. 

U literaturi se navodi da je ratno silovanje jedna od najvećih historijskih tajni, a sam zločin silovanja, bilo u ratu ili miru, jedan je od najmanje prijavljivanih zločina. 

Prema procjenama, tokom proteklog rata u Bosni i Hercegovini, između 20.000 i 50.000 žena, djevojčica i muškaraca bili su žrtve silovanja i drugih oblika s*ksualnog nasilja, od čega je vrlo mali procenat preživjelih koji su te zločine prijavili nadležnim institucijama i koji su o tome spremni otvoreno govoriti. 


Foto : Pahuljko

Izvor : Zenicainfo

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.