x

Obilježena 25. godišnjica 7. muslimanske brigade!

U sportskoj dvorani Bilmišće u Zenici svečanim programom 17.11. obilježena je 25. godišnjica 7. muslimanske  viteške oslobodilačke  brigade koja je osnovana 17. decembra 1992. godine. Centralna manifestacija je održana uz brojne zvanice iz društveno - političkog, vojnog, vjerskog života, porodica šehida, RVI, demobilisanih boraca i drugih građana.

 

Sponzor galerije je najbolji Fitness Run Zenica koji se nalazi u suterenu (-1) Multiplex Ekran centra

Na početku je proučeno nekoliko sura iz Kur’ana Časnog,  a prvi se prisutnim obratio Amir Kubura, predsjednik Udruženja 7.Muslimanska brigada i jedan od ratnih komandanata 7.Muslimanske, koji je, pored ostalog, rekao:

 

- Posebna mi je čast i jako mi je drago što su danas ovdje sa nama brojni gosti. Svima vam se zahvaljujem što ste došli da zajedno osvježimo sjećanje na herojsku  7. muslimansku. U to ime čestitam vam 25. godišnjicu 7. muslimanske viteške oslobodilačke brigade. Nakon toga prisutnim su se obratili i Ahmet ef. Adilović, muftija travnički, Miralem Galijašević, premijer ZDK, Salko Bukvarević, ministar za boračka pitanja FBiH i izaslanik bošnjačkog člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića.

 

U muzičkom dijelu nastupili su sa nekoliko ilahija i kasida Armin Muzaferija i Mustafa Isaković. Na kraju dovu na bosanskom jeziku proučio je Sulejman ef. Čeliković. U drugom dijelu svečanosti proučen je Jasin i položeno cvijeće na spomen obilježju Šehidima  7. MVO brigade u kasarni „7.Muslimanska brigada“, u kojoj je bila komanda i sjedište brigade. Na kraju svečanim ručkom završena je ova manifestacija.

 

U sklopu obilježavanja 25. godišnjice od osnivanja Sedme muslimanske viteške oslobodilaćke brigade, Udruženje Sedme muslimanske brigade posjetilo je i Mezarje Kovači gdje su odali počast svim šehidima, generalu rahmetli Rasimu Deliću i rahmetli predsjedniku Aliji Izetbegoviću. Sedma Muslimanska brigada pripadala je 3. korpusu Armije BiH, a Odlukom Predsjedništva RBiH 11. maja 1995. godine dodijeljen joj je počasni naziv viteška. Kroz Sedmu je prošlo 6.380 boraca iz cijele Bosne i Hercegovine.

 

Tekst: Zenicablog

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.