x

Odbojnost prema hrani u trudnoći: kada će početi, prestati i kako se nositi!

Odbojnost prema hrani u trudnoći i osjećaj mučnine dobro su poznate značajke trudnoće. Kao što možete doći i žudnju za određenom hranom, tako možete iskusiti i odbojnost. Ove promjene apetita mogu zdravu prehranu tijekom trudnoće mogu učiniti izazovom.

Je li normalno osjećati odbojnost prema hrani u trudnoći?

Potpuno je normalno da tijekom trudnoće doživite promjenu sklonosti prema hrani kao na primjer gubitak apetita ili averziju prema nekim namirnicama. Međutim to sve može utjecati na to koliko se vaša težina mijenja tijekom trudnoće. Istraživanja pokazuju da oko 6 od 10 žena iskusi averziju prema hrani tijekom trudnoće.

Međutim odbojnost prema hrani u trudnoći nije isto kao i slabi apetit. Odbojnost podrazumijeva snažnu nesklonost, dok se slabi apetit može se pojaviti kao posljedica osjećaja mučnine koji se također javlja u trudnoći.

Kada će vjerojatno početi i prestati odbojnost prema hrani?

Najvjerojatnije ćete osjetiti odbojnost prema hrani tijekom prvog tromjesečja. Averzije prema hrani mogu doći i nestati, ali općenito se smire kako trudnoća napreduje.

Iz tog razloga, ako ste prestali s određenom hranom koja je važna za vašu prehranu, uvijek ju možete probati nekoliko tjedana jer je vaša odbojnost možda već prošla. S druge strane, ako vas mučnina sprječava u unosu dovoljno hrane, ili ako povraćate i ne možete smanjiti količinu tekućine ili gubite na težini, vrijeme je da posjetite svog liječnika. Nizak apetit koji je posljedica mučnine može se doći u bilo koje doba dana i najčešće traje između 6. i 14. tjedna trudnoće.


Na koju hranu trudnice najčešće imaju averzije?

jaja

kava

masna hrana

začinjena hrana

luk

čaj

alkohol

meso

Općenito trudnice s mučninom obično preferiraju blagu i slatku hranu u odnosu jako začinjenu.


Što uzrokuje averziju prema hrani?

Iako uzrok odbojnosti prema hrani tijekom trudnoće nije jasan, hormonalne promjene mogu utjecati na hranu koju smatrate privlačnom, osobito u ranoj trudnoći.

Na primjer, gonadotropin (hCG) je hormon koji se proizvodi tijekom trudnoće i poznat je po tome što izaziva osjećaj mučnine, promjene apetita i odbojnost prema hrani. Trudnoća također može uzrokovati veću osjetljivost na miris i okus, što može utjecati na hranu koju radije jedete.

Kako se hraniti kada imate odbojnost prema hrani u trudnoći?

Jesti hranu u kojoj uživate i izbjegavati hranu koju ne želite jesti, općenito je dobar pristup u trudnoći sve dok se radi umjereno.

Ako hrana za kojom nemate apetita uključuje meso ili određeno povrće, razmislite kako biste to mogli zamijeniti drugim alternativama. Na primjer, orašaste plodove zamijenite mesom.

Druga je mogućnost prikriti okus. Primjerice zeleno povrće pomiješate u smoothie s voćem. Na taj način dobivate iste hranjive tvari i esencijalne vitamine unatoč promjeni prehrambenih preferencija. Luk možete skuhati u juhi ili varivu.

Promjene apetita tijekom trudnoće generalno vjerojatno neće naštetiti vama ni vašoj bebi niti značajno ugroziti vašu prehranu. Ako niste sigurni koja je hrana najvažnija za vašu prehranu ili nemate apetita za hranom koja sadrži važne hranjive tvari, potražite savjet.


(Bebe.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.