x

Zenica

Odlaskom Rasima Salčinovića otišao je dio duše zeničke čaršije!

Zeničani su se rastali od Rasima Salčinovića, uglednog i najstarijeg zeničkog privrednika, čovjeka zbog kojeg je Zenica poznata po tradicionalnim kulinarskim specijalitetima.

Odlučnog poduzetničkog duha, ugodne naravi i s strasnom ljubavi prema svom gradu i tradiciji, Salčinović je za mnoge sugrađane i sugrađanke bio i ostao sinonim Zenice. Ukopan je na mjesnom mezarju u Janjićima.

Davne 1964. godine Rasim Salčinović je otvorio prvu ćevapdžinicu u zeničkoj čaršiji, kao 23-godišnjak. Više od pola vijeka je radio, ulagao u proizvodnju, širio posao i broj radnika. 

Uz sve to društveno angažiran, posebno kada su humanitarne i akcije koje se tiču naše tradicije, kakva je Čimburijada u pitanju. O tome koliko je važan za Zenicu i Zeničane bio Rasim Salčinović svjedoči i današnja dženaza pred Sultan Ahmedovom džamijom, kao i izjave sugrađana.

„Meni kao dvedesetogodišnjaku je skoro otvorio vrata ovog grada kad sam došao i od tada smo ostali isti. Jednom riječju ljudina i ne treba ništa suvišno govoriti o Rasimu što bi ga moglo devalvirati kao čovjeka. Samo naklon i duboka tišina i tuga zbog njegovog odlaska“, kazao nam je Sretko Radišić.


Prema riječima Mire Janjušića, Rasim je više doživljavao Zenicu, nego, maltene, samog sebe i on je zaista jedna gromada od čovjeka koji je čitav svoj život posvetio svom gradu. Sugrađanin Derviš Hibić je istaknuo da je Salčinović bio sinonim za Zenicu i dobrog privrednika, a prema riječima Jasmina Duvnjaka bio je jedan od simbola i identiteta našeg grada, s njegovim odlaskom otišao je i dio duše zeničke čaršije. Zenički privrednik Ekrem Oruč kazao nam je poslije dženaza-namaza da se za Zeničanina Rasima Salčinovića i njegove specijalitete znalo širom Evrope i svijeta. Gdje god dođete pitaju za njega, kazao je.

„Njegov životni angažman bio je usmjeren radu za dobrobit građana i grada Zenice. Rasim Salčinović je bio susretljiv, darežljiv i druželjubljiv čovjek,“ napisao je član uprave Foruma Zeničana Vladimir Franjić o Rasimu Salčinoviću, inače, jednom od osnivača ove nevladine organizacije. Da je bio insan u svakom smislu te riječi i sjajan čovjek istaknuo je na društvenim mrežama ovih dana i glumac Emir Hadžihafizbegović. „Vazda nasmijan i spreman da sasluša svačiju tegobu i da pomogne. Ljude je djelio samo na dobre i loše i gnušao se svake vrste nacionalizma,“ napisao je naš poznati glumac. Danas je više stotina sugrađana klanjalo dženazu Rasimu Salčinoviću, a ukop je obavljen na mezarju u Janjićima.


.

.

.

.

Pahuljko / zenicainfo

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.