x

Odlazak na putovanje u trudnoći

Putovanje u trudnoći sigurno je za većinu žena uz odgovarajuće mjere opreza. Kamo god krenuli, saznajte koje su zdravstvene ustanove na vašem odredištu u slučaju da vam zatreba hitna medicinska pomoć.

Dobro je sa sobom ponijeti svoju medicinsku dokumentaciju kako biste liječnicima mogli dati relevantne informacije ako su potrebne.

Provjerite pokriva li vas putno osiguranje za bilo kakve slučajeve. Kao što je medicinska skrb povezana s trudnoćom tijekom poroda, prijevremeni porod, njega djeteta i trošak promjene datuma vašeg povratka ako započnete porod.

Kada putovati?

Najbolje vrijeme za putovanje je tijekom drugog tromjesečja, kada se osjećate najbolje i kada je najmanji rizik od komplikacija.

Neke žene radije ne putuju u prvom tromjesečju zbog mučnine i osjećaja jakog umora tijekom tih ranih faza.

Tijekom trećeg tromjesečja možda ćete se osjećati preumorno i neugodno da biste uživali u putovanju. Ženama koje su trudne više od 35 tjedana ne preporučuje se letenje dulje od 5 sati.

Kada putujete na velike udaljenosti ili u inozemstvo, pametno je posavjetovati se sa svojim liječnikom, osobito ako se vaša trudnoća smatra visokorizičnom.

Putovanje avionom

Vjerojatnost porođaja je prirodno veća nakon 37 tjedana (oko 34 tjedna ako nosite blizance ), a neke vam zrakoplovne kompanije neće dopustiti let pred kraj trudnoće. Provjerite sa zrakoplovnom kompanijom njihova pravila o tome.

Nakon 28. tjedna trudnoće, zrakoplovni prijevoznik može zatražiti pismo od vašeg liječnika ili babice u kojem se potvrđuje vaš termin poroda i da niste u opasnosti od komplikacija.

Putovanje na velike udaljenosti (dulje od 5 sati) nosi mali rizik od krvnih ugrušaka ( duboka venska tromboza ili DVT). Ako letite, pijte puno vode i redovito se krećite – svakih 30 minuta. U slobodnoj prodaji u ljekarni možete kupiti potporne čarape koje će smanjiti oticanje nogu.

Letenje obično nije štetno za vas ili vaše dijete, ali razgovarajte o svim zdravstvenim problemima ili komplikacijama u trudnoći sa svojom primaljom ili liječnikom prije leta.


Putovanje automobilom

Umor i vrtoglavica česti su tijekom trudnoće pa je važno redovito piti, jesti prirodnu hranu koja daje energiju (poput voća i orašastih plodova) i redovito se zaustavljati radi pauze. Neka zrak cirkulira u automobilu i vežite sigurnosni pojas s poprečnom trakom između grudi i krilnom trakom preko zdjelice ispod trbuha, a ne preko trbuha.

Prometne nesreće su među najčešćim uzrocima ozljeda trudnica. Izbjegavajte duga putovanja sami i podijelite vožnju sa svojim suputnikom.


Hrana i piće

Žene su tijekom trudnoće osjetljivije na zarazu bolestima koje se prenose hranom i vodom, kao što su želučane tegobe i proljev.

Posebno pripazite što jedete i pijete ako putujete na mjesta gdje su prisutne bolesti koje se prenose vodom i hranom. Uvijek provjerite je li voda iz slavine sigurna. Ako ste u nedoumici, pijte flaširanu vodu, koristite flaširanu vodu za pranje zubi i izbjegavajte led u pićima, salatama i nekuhanom voću i povrću.

Ako se razbolite, ostanite hidrirani i nastavite jesti za zdravlje svoje bebe, čak i ako možda niste gladni. Posjetite liječnika što prije jer neki lijekovi za liječenje želučanih tegoba i proljeva nisu prikladni tijekom trudnoće.


(Bebe.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.