x

Zenica

Održan koncert "Sjećanje na Emila"! (Foto)

„Sjećanje na Emila“ naziv je sinoćnjeg koncerta održanog u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva „Napredak“. Koncert je održan u znak sjećanja na dugodišnjeg člana ove podružnice i voditelja Napretkovog hora i dječijeg hora „Latice“.

Emil Jekauc ostavio je neizbrisiv trag u muzičkom životu grada Zenice i općine Novi Travnik gdje je radio u muzičkoj školi „Jakov Gotovac“. A 14. februara 1996. godine održan je prvi festival dječije muzike pod nazivom „Dok teče Lašva“ čiji je prvi muzički urednik bio upravo Emil i na taj način ostavio je veliki doprinos u njegovom nastajanju.

„Za Emila volimo reći da je bio nesebičan i da je dobri duh festivala, čovjek koji je sva svoja iskustva tada koja je imao dijelio i udijelio je nama mlađima, tako da smo mi zajedno sa Emilom rasli uz festival „Dok teče Lašva“. Njegov doprinos festivalu „Dok teče Lašva“ je neizmjeran i te ‘98. godine kada festival prerasta u međunarodni, Emil je bio glazbeni urednik festivala“, naveo je Josip Dujmušić, predsjednik Udruge „Dok teče Lašva“.

Koncert je održan u znak sjećanja na dugodišnjeg člana ove podružnice i voditelja Napretkovog hora i dječijeg hora „Latice“.

„Zaista smatram da je njegovo glazbeno djelovanje i njegova ljudskost zaslužila jedan ovakav događaj. Ovu priliku bih iskoristila da se zahvalim središnjoj upravi „Napretka“ koja nam je pomogla da realiziramo ovaj projekt, također i Gradskoj upravi grada Zenice na čelu sa našim gradonačelnikom gospodinom Fuadom Kasumovićem“, istakla je Andrea Margeta, sekretarica Hrvatskog kulturnog društva „Napredak“ Zenica.

Na sinoćnjem koncertu nastupili su Emilovi bliski prijatelji i saradnici i kako su poručili ovaj koncert je omaž jednom prije svega dobrom čovjeku te velikom umjetniku.

.

.

.

.

..


Pahuljko / zenicainfo

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.