x

Zenica

Održana baletna predstava "ZID 1. - Sjećanje"! (Galerija)

Baletna predstava (moderni balet) „ZID 1. - Sjećanje“, Ars Centra iz Zenice, premijerno je izvedena na velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica u sklopu 25. MKM „Zeničko proljeće“. 

Publika je pred kraj predstave bila nijema, preplaviljena emocijama, ali nije krila svoje oduševljenje onim što im je ARS Centar prezentovao. Kada se na sceni pojavila mala balerina Una Ćolić, emocije su dostigle kulminaciju i unutrašnji ljudski vrisak se stopio u muziku.

Ove godine ARS Centar se predstavio s jednom od ratnih tema i kako ističu do sada bila im je to najteži i najemotivniji rad. Cijelu baletnu predstavu postavio je profesor plesnih umjetnosti Kevin G. Dirckson iz Čikaga (USA). Publika je imala priliku vidjeti baletnu plesačicu, Draganu Seferović Pilav, koja je kao dijete otrgnuta iz majčinog zagrljaja i prebačena u Njemačku, Mustafu Mekanić, profesionalnog muzičara i performera, RTV voditelja i pravnika inače dijete čija je majka bila u Srebrenici. 

Muzika koju je uživo izveo na klaviru Mustafa Mekanić je komponovao i aranžirao upravo za ovu predstavu Armen Škobalj, jedan od najpoznatijih kompozitora iz BiH, koji je također u ratnom periodu morao napustiti svoju kuću. Armen Škobalj, kao osoba i kompozitor je upravo bio inspiracija za dramaturški tekst.

„Razlog za postavljanje ovako zahtjevne baletne predstave upravo je situacija u svijetu, naročito rat u Ukrajini, koji je većini ljudi s naših prostora vratio sjećanja koja su potisnuta. Iako je tema vezana za ljubav (pokretač svega lijepoga i ljudskog), priča dotiče i teme stradanja djece u ratovima. Smatrali smo da je naša dužnost umjetnika koji rade s djecom, koji vide njihove osmjehe, vidimo njihove odlaske u neka bolja sigurnija mjesta. Ova predstava su naša osjećanja i bunt protiv svakog oblika rata i stradanja ljudi, naročito djece, bilo gdje na ovoj planeti. Najteži dio posla je ipak bio na prof. Kevin Dircksonu koji je morao proći cijeli emotivni proces, od razgovara s svojom supugom, njenim roditeljima, iščitao stotine fotografija, zapisa“ , ističe autorica projekta iz ARS Centra, gđa. Samira Spahić.

.

..

.

.

.

Foto: Pahuljko            

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.