x

Okružena s 12 apostola: Jedinstvena plaža na kraju svijeta koju vole redatelji

Pogledate li prema gore, na drveću možda uočite lijen, ali solidaran pogled čupavih koala. Ova dobra bića ne osuđuju nikoga tko dolazi odmoriti, ljenčariti, uživati u suncu…

Izbirljivci u potrazi za savršenom pješčanom plažom, koja je prostrana i lijepa, ali nema gužve, s tirkiznim čistim morem i lijepim pogledom, ali opet zaklonjenom od vjetra, s dovoljno sunca, ali i stijenama među kojima je moguće pronaći hlad… Uglavnom, ti izbirljivci mogli bi u svojoj potrazi završiti na kraju svijeta – i našli bi je!


Naizgled pusta plaža skriva brojne tragove života

Loch Ard Gorge savršena je plaža na samom jugu Australije, nedaleko od Melbournea. Okružena je masivnim kamenim formacijama koje ju štite sa strane, a opet ostavljaju prolaz za pogled na pučinu.

Do plaže vode stepenice u kamenu, a toliko je prostrana da se na „prvom katu“ nalazi i muzej posvećen povijesti ovog mjesta, te čak i malo groblje. Možda zvuči neobično da ovu naizgled netaknutu oazu u prirodi krasi povijest dostojna muzeja, no Loch Ard Gorge je imala prilično turbulentne epizode.

Najpoznatija od njih bila je brodolom 1878. godine. Jedini koji su ga preživjeli bili su mladi par, Tom i Eva, koji se uspio dovući do obale. Impresivna lokacija i zanimljive povijesne epizode kumovali su tome da plaža postane i kulisa za snimanje filmova. Tako su nastali filmovi o piratima te slavna serija Putovanje u središte Zemlje.


Dio predivne ceste i Nacionalnog parka

Naravno, ne živi čovjek samo od plaže – iako volimo misliti da bismo mogli. Stoga je dobra vijest da ni ova ljepotica nije „Bogu iza nogu“ već je spojena s brojnim drugim atrakcijama i mjestašcima kroz tzv. Great Ocean road, jednu od najpoznatijih i najljepših australskih cesta. Izgradili su je veterani Prvog svjetskog rata pa se zbog toga i smatra najduljim svjetskim ratnim spomenikom.

Dio je Nacionalnog parka Port Campbell, a ono što je u njemu još poznatije od nje su fascinantne kamene formacije koje izranjaju iz mora poput planina. U početku su dobile ime 12 apostola, no kako su se s vremenom neke urušile, ostalo ih je pola. Ma, i da je samo jedna – vrijedno je pogleda. A samo zamislite kako izgleda jedna od njih koju su nekad zvali London bridge…

Putem postoji mnogo opcija za ljubitelje kampiranja, ali ako želite malo više civilizacije, pronaći ćete i nekoliko manjih gradova s mnoštvom sadržaja. Treba li napominjati da vas čeka i egzotično australsko društvo?

Područje je puno ogromnih papiga i klokana, a pogledate li prema gore, na drveću možda uočite lijen, ali solidaran pogled čupavih koala. Ova dobra bića ne osuđuju nikoga tko dolazi odmoriti, ljenčariti, uživati u suncu…


(Punkufer.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.