x

Olimpijski duh je opet u Sarajevu: Svečano otvoren 14. Evropski omladinski olimpijski festival! (GALERIJA)

Na Olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović Hase" u Sarajevu večeras je svečanom ceremonijom zvanično otvoren 14. Evropski omladinski olimpijski festival (EYOF) koji će se do 16. februara održavati u Sarajevu i Istočnom Sarajevu.

Ceremonija otvaranja počela je ulaskom Vučka na stadion, simbola Zimskih olimpijskih igara iz 1984. godine koje su održane u Sarajevu, a nastavljen je muzičko-zabanim programom. Zastavu naše države na stadion je unijela počasna jedinica Oružanih snaga BiH. Vojni orkestar Oružanih snaga BiH je intonirao himnu Bosne i Hercegovine, a nakon toga uslijedio je defile takmičara u kojem je učestvovalo 46 zemalja.

Uslijedio je drugi dio muzičko-zabavnog programa uz izvođenje "Ode radosti", a nakon toga govore su održali gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković, predsjednik Evropskog olimpijskog komiteta Janez Kocijančič i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, nakon čega su igre i zvanično otvorene. 


EYOF 2019, najveći multi-sportski događaj za mlade Evrope, za BiH predstavlja najznačajniji sportski događaj još od XIV Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu. Pored fantastične prilike koju nudi mladima u vidu sticanja obuke i iskustva, ovaj događaj predstavlja i veliku šansu za promociju bh. turizma, posebno zimskog, te svih planina koje se nalaze oko Sarajeva i Istočnog Sarajeva.

Bajku, koja nosi slogan "We create together" (Stvaramo zajedno), upotpunile su brojne poznate osobe iz sportskog života, iz vremena Zimskih olimpijskih igara 1984. te najmlađi građani Sarajeva i BiH koji su igrali i pjevali. Maskote Vučko i Groodvy simbolično su se rukovali povezujući tako 1984. i 2019. godinu, kao i sve ono što se događalo u tih 35 godina; svi ti usponi i padovi koji će biti zapečaćeni EYOF-om, dokazom da se može zajedno i da se zajedno ide prema naprijed.


BiH predstavlja 29 sportista

Bosnu i Hercegovinu će na EYOF-u predstavljati 29 sportista i trenera i to u disciplinama: alpsko skijanje, ski-trčanje, biatlon, snowboard i brzo klizanje. Zastavu je na otvaranju igara nosila Esma Alić (alpsko skijanje).

U alpskom skijanju nastupit će Nina Petrović (2001), Esma Alić (2002), Aiša Kantardžić (2002), Ajlin Zuhrić (2002), Harun Kunovac (2001), Salih Hasanbegović (2002), Kemal Karić (2002) i Strahinja Arnaut (2002).


U skijaškom trčanju i biatlonu nastupit će Marija Jokić (2002), Anđela Samardžija (2002), Andrija Jugović (2001), Luka Vrećo (2001), Aleksa Vuković (2002), Predrag Pantić (2002), Uroš Lalović (2002) i Davor Škipina (2002). U skijaškom trčanju imamo dva predstavnika Nikolu Gavrilovića (2002) i Đorđa Santrača (2002).

U brzom klizanju predstavljat će nas Sumeja Zaimović, a u snowboardu Selina Memić i Asja Klačar. Đorđe Santrač će predstavljati BiH u skijaškom trčanju.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Foto: Edin Bičo/Ekskluziva.ba/
Izvor: Klix

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.