x

Online izdanje: Otvoren 26. Sarajevo Film Festival!

U glavnom gradu Bosne i Hercegovine večeras je otvoren 26. Sarajevo Film Festival. Ovogodišnje izdanje razlikuje se od prethodnih jer se zbog alarmantne epidemiološke situacije prestižna smotra sedme umjetnosti održava online. Čak ni kišno vrijeme nije omelo samu ceremoniju.

- Pred nama je neobično izdanje SFF-a, zbog pandemije koronavirusa i njenih efekata koji su protresli na naše živote na način nezamisliv početkom ove godine. Još jednom se pokazalo da je kultura u trenucima krize najranjivija kada je riječ o njezinoj proizvodnji, al i najznačajnija kada je u pitanju održavanje temeljnih društvenih vrijednosti. I opet, to ne vrijedi samo lokalno. Upravo u trenucima kada se presijecaju veze i podižu barijere između ljudi i zemalja, kultura mora ostati jedna od ključnih poveznica u globalnim okvirima - kazao je direktor SFF-a, Mirsad Purivatra.


Fotografije: Avaz

Publika filmove i druge festivalske sadržaje može pratiti online, a ove godine, kako su nam istakli iz SFF-a, neće biti nikakvih fizičkih dešavanja.

Ipak, uprkos svemu, ispred Narodnog pozorišta Sarajevo postavljen je crveni tepih. Doduše, kako su poručili iz tima SFF-a, crveni tepih je postavljen simbolično, da se zna da se održava Festival.

Crveni tepih je bio tek mjesto susreta novinara s čelnim ljudima SFF-a, kao i ekipom filma Koncentriši se, baba Pjera Žalice, čija je svjetska premijera otvorila 26. SFF. Naravno, sve uz propisanu socijalnu distancu.


- Velika mi je čast i zadovoljstvo što naš film otvara ovogodišnji festival. Ono što je specifično u mom životu jeste to što je ovo treći put da sa svojim filmom otvaram Sarajevo Film Festival. Uvijek je to bilo u ovom fantastičnom kinu i svaki put je bilo drugačije. Znao sam da će i ovaj put biti drugačije, ali nisam mogao ni sanjati da će biti baš ovako - rekao je Žalica.


Na crveni tepih pristižu producentica Amra Baskšić Čamo, Emir Hadžihafizbegović, Admir Galmočak, Jasna Žalica i mnogi drugi.

Festival traje do 21. avgusta, a za nagrade Srce Sarajeva u takmičarskim programima utrkivat će se 49 filmova. Čak 29 ostvarenja će zabilježiti svjetsku premijeru.

Svečanog otvorenja SFF-a, kao što je to bio slučaj prethodnih godina, nije bilo ispred publike, ali je upriličeno svečano online otvaranje. Voditeljica je bh. glumica Belma Salkunić.

.

.

.

.

Izvor/Foto: Avaz

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.