x

Opel organizovao jednodnevni X-champs event: U Opel Areni predstavljeni noviteti za X obitelj! (GALERIJA)

Opel je 9. jula organizovao sjajni jednodnevni X-champs event u Opel Areni u Mainzu, gdje su predstavljeni novi benzinski i dizel motori i mjenjači za X obitelj. Osim testnih vožnji Crosslanda X, Grandlanda X i Mokke X sa novim motorima I MT6/AT8 mjenjačima, održana je i radionica o najnovijim standardima emisija ispušnih plinova (WLTP ciklus, Euro 6d-TEMP, RDE).

Ove sedmice u Opel Areni je održan ekskluzivni event i međunarodna prezentacija najnovijih izvedbi Opelovih modela obitelji X s rješenjima kojima, već ispred vremena, njemačka marka osigurava čist zrak i nisku potrošnju svojih atraktivnih modela.


Novosti koje je marka iz Rüsselsheima pripremila su vezane za to kako bi se unaprijedila niska razinu emisija, ali i obogatila paleta svojih vozila. Svakako, naglasak tokom prezentacije je bio na Opelovim modelima obitelji X - Mokki, Crosslandu i Grandlandu.

Kupci koji traže moderni SUV ne moraju gledati dalje od Opelove obitelji X jer proizvođač automobila iz Rüsselsheima nudi SUV-ove za svaku namjenu. Obitelj X sastoji se od avanturističke Opel Mokke X, svestranog Opel Crosslanda X i dinamičnog Opel Grandlanda X. Ta se tri modela razlikuju veličinom, no svi članovi obitelji X imaju puno toga zajedničkog – sve krasi kul off-road izgled s povišenim položajem sjedala i izvrsnom sveobuhvatnom vidljivosti tipičnima za SUV zajedno s cijelim nizom vrhunskih tehnologija. Sve su to kvalitete koje kupci cijene. Prema statističkim podacima Saveznog tijela za transport motornim vozilima (Kraftfahrtbundesamt = KBA), u Njemačkoj je Opel u prvih pet mjeseci ove godine bio najuspješnija robna marka SUV-ova. Proizvođač automobila iz Rüsselsheima zasjeo je na prvo mjesto i u europskom B-segmentu SUV-ova u razdoblju od januara do aprila. A dosad je ove godine svaki četvrti kupac novog Opela u Njemačkoj odabrao Mokku X, Crossland X ili Grandland X. Kao što predviđa plan PACE!, Opel očekuje da do 2021. 40 % njegove prodaje bude upravo u tom profitabilnom segmentu.

“Te brojke pokazuju da smo uz uzbudljivu ponudu iz obitelji X savršeno opremljeni za zadovoljavanje sve veće potražnje za SUV-ovima . Ti su modeli međusobno vrlo različiti, ali svi nude tipične Opelove vrijednosti kao što su inovativne značajke ili izvanredna sjedala po pristupačnoj cijeni te se tako sviđaju širokoj publici“, rekao je glavni direktor marketinga i prodaje Peter Küspert.

Temelj i početak te avanturistički prodajni hit za sve terene – Opel Mokka X

Priča o uspjehu obitelji X počela je 2012. predstavljanjem Opel Mokke. Najstariji član Opelove ponude SUV-ova i temelj segmenta subkompaktnih SUV-ova pozicionirana je izravno iznad Crosslanda X i istinski je prodajni hit. Do danas je proizvođač automobila iz Rüsselsheima primio skoro 900 000 narudžbi za privlačnu i robusnu Mokku/Mokku X. Kao svi članovi obitelji X, i ona dolazi s bogatom lepezom inovativnih tehnologija kao što su prilagodljiva svjetla s posve LED prednjim svjetlima, pokazatelj udaljenosti od vozila ispred, upozorenje na mogući frontalni sudar, upozorenje na nenamjerno napuštanje prometne trake, ergonomska sjedala s AGR-ovim certifikatom (Aktion Gesunder Rücken e.V. = Kampanja za zdravija leđa) i izvanredne mogućnosti povezivanja zahvaljujući modernoj informacijsko-multimedijskoj tehnologiji IntelliLink kompatibilnoj s platformama Apple CarPlay i Android Auto.

Kao što i priliči njenoj avanturističkom robusnom izgledu, ovaj subkompaktni SUV opcionalno dolazi s pametnim prilagodljivim sustavom pogona na sve kotače. Taj sustav s elektroničkim sustavom spojke s više diskova može glatko prenositi snagu između prednje i stražnje osovine u omjerima od 100:0 do 50:50, dok u normalnoj svakodnevnoj upotrebi vozi kao ekonomični automobil s pogonom na prednje kotače. Ovaj se sustav aktivira kad je Opel Mokka X zaustavljena radi sprječavanja proklizavanja kotača prilikom kretanja, a može se aktivirati neprimjetno u djeliću sekunde čim vozač pritisne papučicu spojke („sustav koji se aktivira na zahtjev“). Kad je jednom upogonjen, sva se snaga prenosi na prednje kotače, dok se sustav pogona na sve kotače aktivira samo kad vozna situacija zahtijeva bolje držanje podloge, posebno na mokrim i skliskim podlogama.

Svestran, pokretljiv, prostran – Opel Crossland X

Najmanji član obitelji jest Opel Crossland X. Nasljednik popularne Opel Merive trenutačno snažno izlazi iz sjene koju je ostavila njegova prethodnica i osvaja sve više kupaca svojim kul izgledom i izvanrednim spojem funkcionalnosti, prostranosti, agilnosti i sportske elegancije. Do danas je Opel Crossland X naručen više od 125 000 puta širom Europe. Među njegovim su inovativnim značajkama posve LED prednja svjetla, Head up display i panoramska stražnja kamera koja pokriva 180 stupnjeva zajedno s naprednom pomoći pri parkiranju, upozorenjem na mogući frontalni sudar s prepoznavanjem pješaka i automatskim kočenjem u slučaju nužde , upozorenjem na umor vozača, upozorenjem na nenamjerno napuštanje prometne trake, prepoznavanjem prometnih znakova i upozorenjem na objekte u mrtvom kutu. Crossland X dolazi i s izvanrednim mogućnostima povezivanja tipičnim za Opel zahvaljujući modernoj informacijsko-multimedijskoj tehnologiji IntelliLink kompatibilnoj s platformama Apple CarPlay i Android Auto s velikim dodirnim zaslonom u boji dijagonale do 20,3 cm. Kompatibilni pametni telefoni mogu se puniti tijekom upotrebe putem bežičnog induktivnog punjenja.

Vozač i suvozač mogu uživati u nagrađivanim ergonomskim sjedalima s AGR-ovim certifikatom pri čemu je Opel jedini proizvođač koji nudi takvu udobnost u segmentu (u Crosslandu X i Mokki X). Maksimalna zapremina prtljažnika od 520 litara bez preklapanja naslona stražnjeg sjedala vodeća je u klasi. Uz to, putnici na stražnjoj klupi mogu svoj položaj sjedala prilagoditi za 150 mm naprijed ili natrag, čime se povećava prostor za noge ili pak zapremina prtljažnika.

Najnoviji dodatak obitelji – Opel Grandland X

Najnoviji dodatak uspješnoj obitelji X istovremeno je i najveći član –Opel Grandland X.

Predstavljen netom nakon Frankfurtskog sajma automobila 2017., već je osvojio mjesto u srcima kupaca i do danas je naručen 85 000 puta. Ovaj prostran i elegantan kompaktni SUV vozi jednako dinamično kao što izgleda i prije svega nudi jedno: sigurno uživanje u vožnji tijekom cijele godine i na svim podlogama. Dijelom je za to zaslužan i opcionalan elektronički sustav IntelliGrip koji osigurava vrhunsko držanje podloge u raznim voznim situacijama. Grandland X krasi i prvoklasni portfelj ultramodernih pomoćnih sustava koje čine putovanje opuštenijim: upozorenje na mogući frontalni sudar s prepoznavanjem pješaka i automatskim kočenjem u slučaju nužde , upozorenje na umor vozača, napredna pomoć pri parkiranju i kamera koja pokriva 360° samo su neke od njih. Opcionalni sustavi kao što su prilagodljivi tempomat s funkcijom zaustavljanja koji održava brzinu i odabranu udaljenost od vozila ispred i prema potrebi koči do potpunog zaustavljanja ili ubrzava Grandland X, dodatno povećavaju sigurnost. Takvu izvanrednu razinu sigurnosti Grandlanda X potvrdio je Euro NCAP, koji mu je dodijelio pet zvjezdica.

Prvoklasnu udobnost tipičnu za Opel osiguravaju opcionalna ergonomska sjedala s AGR-ovim certifikatom te grijani upravljač i prednja i stražnja sjedala. A u tipičnom Opelovom stilu putnici u Grandlandu X mogu uživati u vrhunskim mogućnostima povezivanja koje pruža najnovija generacija sustava IntelliLink kompatibilnih s platformama Android Auto i Apple CarPlay.

Kao što je navedeno, trio iz obitelji X krase sve Opelove tipične vrline, kao što su izvanredne mogućnosti povezivanja, udobna sjedala koja gode leđima, visoka razina sigurnosnih značajki i inovativnih, a opet cjenovno pristupačnih tehnologija. No, nije im samo to zajedničko – većina motora dostupnih s članovima obitelji X usklađena je sa strogim emisijskim standardom Euro 6d-TEMP. Osim što ograničava loš utjecaj na okoliš, to kupcima nudi i sigurnost jer je malo vjerojatno da će ta vozila ikada biti zahvaćena mogućim zabranama vožnje kroz gradove.

Primjerice, dva zadnja dodatka ponudi dizelskih modela za Grandland X – 1,5-litarskidizel s 96 kW/130 KS (potrošnja goriva :gradska vožnja 4,7 – 4,4 l/100 km, otvorena cesta 4,0 – 3,8 l/100 km, kombinirano 4,2 – 4,1 l/100 km; 110 – 108 g/km CO2) i 2-litarski dizelski motorsa 130 kW/177 KS (potrošnja goriva3:gradska vožnja 5,3 – 5,3 l/100 km, otvorena cesta 4,6 – 4,5 l/100 km, kombinirano 4,9 – 4,8 l/100 km; 128 – 126 g/km CO2) – već su usklađeni sa standardom Euro 6d-TEMP. Kupci tako na izbor imaju dva snažna, a opet vrlo ekonomična dizelska motora. S druge strane, kupci koji preferiraju benzinski motor usklađen sa standardom Euro 6d-TEMP mogu se odlučiti za 1,2-litarski turbo motor s izravnim ubrizgavanjem i 96 kW/130 KS (potrošnja goriva3:gradska vožnja 6,1 – 6,1 l/100 km, otvorena cesta 4,9 – 4,8 l/100 km, kombinirano 5,3 – 5,2 l/100 km; 121 – 120 g/km CO2) sa šesterostupanjskim ručnim mjenjačem. Ta je kombinacija dostupna i s manjim bratom Grandlanda X, Crossland X (potrošnja goriva3: gradska vožnja 6,2 l/100 km, otvorena cesta 4,6 l/100 km, kombinirano 5,1 l/100 km, 117 g/km CO2).

Kratki vodič kroz WLTP, RDE i Euro 6d-TEMP

Rüsselsheim. Predstavljanjem Globalno usklađenog testnog postupka za laka vozila ili WLTP-a (Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure), emisijskog standarda Euro 6d-TEMP i ograničenja Stvarne emisije tijekom vožnje (RDE,Real Driving Emissions) koje se ne smije premašiti automobilska se industrija bez sumnje našla pred velikim izazovima, ali Opel im se brzo prilagodio. Primjerice, tvrtka je već u lipnju 2016. počela objavljivati WLTP podatke za svoj prodajni hit Astru, gotovo dvije godine prije nego će to postati obavezno za sva vozila, nudeći tako kupcima Opela novu razinu transparentnosti. A proizvođač automobila iz Rüsselsheima sa svojih 79 modela koji su već usklađeni s novom regulativom jednako je spreman i za emisijski standard Euro 6d-TEMP. 

WLTP i CO2

Globalno usklađeni testni postupak za laka vozila(WLTP)predstavljen je 1. jula 2017. za nove vrste vozila. Samo 12 mjeseci kasnije on postaje obavezan za sva vozila i time nasljeđuje dotad korišten Novi europski vozni ciklus (New European Driving Cycle, NEDC). Premda još uvijek laboratorijski test, WLTP je uveden kako bi korisnici dobili podatke o potrošnji goriva koji su bliži stvarnom ponašanju u vožnji i namjena mu je stvaranje nove razine transparentnosti.

WLTP vozni ciklus sastoji se od nekoliko faza utemeljenih na svakodnevnim voznim profilima vozača iz cijelog svijeta. U usporedbi s NEDC-om, dinamičniji je, ima manje faza zaustavljanja i uzima u obzir veće brzine kroz duže vrijeme kako bi odražavao današnje vozne situacije.

Svaka kombinacija motora i mjenjača neke vrste vozila testira se s razinom opreme kojaje najekonomičnija i najrastrošnija sa stanovišta potrošnje goriva. Uvođenje WLTP-a rezultiralo je povećanjem objavljenih vrijednosti potrošnje goriva i emisija CO2, ali one su sada puno bliže stvarnoj potrošnji i emisijamaCO2.

Euro 6d-TEMP i RDE: mjerenja na cesti i u laboratoriju

RDE dopunjuje WLTP i mjeri zagađivala iz automobila tijekom vožnje javnim cestama. Radi mjerenja RDE-a automobili su opremljeni prijenosnim sustavima za mjerenje emisija (Portable Emission Measuring Systems, PEMS) koji u realnom vremenu nadziru glavna zagađivala. RDE uzima u obzir i različite uvjete vožnje kao što su mala i velika nadmorska visina, dodatno opterećenje vozila te vožnja uzbrdo i nizbrdo kao i različite vrste cesta (gradska, otvorena cesta, autocesta) i brzine.

Uz to, Euro 6d-TEMP ima faktor sukladnosti za NOx od 2,1, što je maksimalna margina pogreške za koju je automobilima dozvoljeno premašiti ograničenje NOx u stvarnoj vožnji, mjereno RDE testom. Euro 6d-TEMP naslijedit će u siječnju 2020. za nove vrste te u siječnju 2021. za novoregistrirana vozila Euro 6d s faktorom sukladnosti za NOx od 1,0 plus margina pogreške (trenutačno 0,5)

Čak 79 Opelovih motora već je usklađeno sa strogim novim ograničenjima standarda Euro 6d-TEMP. Stoga Opel ima vodeću ulogu u implementaciji budućih europskih emisijskih standarda. Benzinski motori i oni na LPG usklađeni sa standardom Euro 6d-TEMP dostupni su u cijeloj Opelovoj ponudi modela – koju čine ADAM, KARL i Corsa, Astra, Cascada i Insignia, Mokka X, Crossland X, Grandland X i Zafira – uz dodatak usklađenih dizelskih verzija.


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.