x

SUV modeli

Opoziv 60.000 Porschea zbog dizela

Njemačkom premijum proizvođaču Porscheu naređeno je da opozove 60.000 vozila SUV modela Cayenne i Macan sa dizel motorom zbog nepravilnosti u vezi sa emisijom štetnih gasova.

Ova naredba stigla je od strane njemačkog ministarstva saobraćaja (KBA), koji je otkrio da pomenuti Porscheovi modeli opremljeni sa posljednjom generacijom Euro 6 dizela imaju ugrađen ozloglašeni uređaj koji pomaže automobilu da prođe stroge testove u laboratorijskim uslovima.


Porsche nije komentarisao ovu odluku koja je uslijedila nedugo nakon što je sam proizvođač imao sličan opoziv modela Macan sa šestocilindarskim motorom zbog "unapređenja softvera za kontrolu emisije".


Početkom godine se spekulisalo da bi Porsche, koji motore dobija od sestrinske kompanije iz Volkswagen grupe Audija, mogao da potpuno odbaci dizel motore nakon pada prodaje vozila sa ovim agregatima.


Ispostavilo se da su te glasine lažne, a direktor prodaje Porschea Detlev fon Platen je u martu istakao da kompanija ostaje privržena dizelu u budućnosti.


"Logično je da kupci SUV modela žele veću ekonomičnost i obrtni momenat", rekao je tada Fon Platen.


Štaviše, direktor odjeljenja za razvoj motora Jerg Kerner je istakao da je budućnost u unapređenju motora koji su manje štetni po životnu sredinu, bez gubitka performansi, u kombinaciji sa plug-in tehnologijom.


(Nezavisne.com)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.