x

Otvoren 14. Međunarodni Sarajevo Wine Weekend: FESTIVAL KOJEM JE NEMOGUĆE ODOLJETI!

Press konferencijom u Domu Oružanih snaga BiH (Dom Armije) danas, u četvrtak 18.10., zvanično je otvoren još jedan međunarodni Sarajevo Wine Weekend, četrnaesti po redu. Festival će i ove godine okupiti 60 vinarija iz regiona i Evrope, a vinskim izlagačima će se pridružiti i restorani i proizvođači delikatesne hrane koja u pravilu prati vina.

„Tehnički, ovo je 16. festival, a 14. centralna, oktobarska manifestacija. U protekle dvije godine smo organizirali još dva izdanja vinskog festivala, po jedan ljetni i proljetni“, rekao je danas Amir Beširević iz Finih Vina, kompanije koja je organizator festivala, i naglasio: „Mislim da ništa ne govori bolje i glasnije o uspjehu festivala od činjenice da smo ta dva satelitska festivala organizirali na izričit zahtjev publike i vinara. Organizacijski tim je, slobodno to mogu reći, bio pod pritiskom da između dva festivala organizuje – još jedan vinski festival.“ 


Lidija Žigić, predsjednica Uprave NLB Banke d.d. Sarajevo, je kazala da se ova banka odavno pridružila festivalu s kojim partnerski surađuje. Naglasila je da, osim vinske industrije, ovaj festival promoviše bosanskohercegovačku kulturu, turizam, ali i gastro ponudu BiH i zbog toga će NLB Banka uvijek rado podržavati ovakva i ostala dešavanja koja imaju pozitivan uticaj na opće dobro društvene zajednice.

Ove se godine, kao partner festivala, pridružio i Mastercard, koji će za posjetioce zajedno s NLB Bankom organizirati nagradnu igru za posjetioce koji svoju ulaznicu plate kartično.


Brand menadžer za Audi BiH, Dino Bratović, se osvrnuo na dugogodišnju saradnju između kompanija Audi BiH i Porsche Sarajevo d.d. i festivala. „Četiri godine kasnije, daleko smo mi od samo suradnje: vežu nas i partnerske i prijateljske veze. Ne bez razloga, osjećamo se kao domaćini festivala“, rekao je Bratović.

Radovan Vukoje, najnagrađivaniji bh. vinar, je naglasio važnost festivala u promociji vina i vinogradarstva Bosne i Hercegovine. Od početka vinarija Vukoje izlaže svoja vina na ovom festivalu i smatra ga važnim događajem za proizvođače vina na ovom tržištu.


Festival će se održati u petak i subotu, 19. i 20. oktobra, u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu, prostoru u kojem je već treću godinu zaredom. Pored festivala i izlagača u festivalskom prostoru, u cijelom gradu i na različitim lokacijama će se se, kao i ranijih godina, organizirati vinska dešavanja, koja počinju već danas. Najra Krvavac iz organizacijskog tima je kazala da je tim ponosan na činjenicu da je festival iz godine u godinu ima sadržajniji program. "Osnovni cilj festivala je ponuditi publici dva podjednako važna segmenta: neposredan uvid u vrhunska vina i novitete na vinarskoj sceni, ali i edukaciju o dubokom tkivu koje povezuje odličnu hranu sa podjednako odličnim vinima. Ova događanja su prilika da se pokaže istinska hedonistička raskoš tog spoja", rekla je Krvavac.


Noviteti na ovogodišnjem Sarajevo Wine Weekendu su mogućnost kartičnog plaćanja vouchera, a voucher je, za razliku od ranijih godina, vinska čaša koju publika zadržava. Također, publika festivalu će imati priliku prisustvovati premijerama vinskih etiketa. Radi se o „en primeur“ metodi, u kojoj će poštovaoci plemenite vinarske vještine ekskluzivno isprobati vinage vina, u ovom slučaju neka stara i 11 godina, koja su još uvijek u bačvama i prvi se put predstavljaju na tržištu, u iznimno malim količinama.

Satnica festivala je od 16 do 22 sata, a 14. Sarajevo Wine Weekend će i ove godine biti zatvoren velikim NLB Sarajevo Wine Weekend after partyjem u Coloseum Clubu.


Foto: Edin Bičo

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.