x

Otvoren "Vinski centar svijeta": Mjesto na koje svi ljubitelji vina trebaju otići bar jednom u životu

U sredini Svijeta vina smješten je glavni trg koji pruža sjajan pogled na grad i rijeku Douro. Naravno, u sklopu svega toga, nalaze se raznorazna iskustva koja će oduševiti svakog zaljubljenika u vino...

Svi ljubitelji vina doći će na svoje, a vjerojatno, čim to bude i moguće – pohitati u Porto. Naime, tamo će se ovo ljeto, nakon par godina izgradnje, konačno otvoriti Wow, tj. – „World of Wine“.

Nakon pet godina razvijanja i uloženih 800 milijuna kuna, ovaj kompleks posvećen vinu, otvara se u Portu. Svijet vina, sastoji se od šest iskustava u muzejima, devet restorana, barova i kafića, izložbenog prostora, maloprodajnih dućana i vinske škole.

Prostire se na površini većoj od 55 tisuća kvadratnih metara, a predstavlja novi kulturni kvart Porta, te je nedvojbeno jedan od najvećih turističkih projekata koji će ove „koronastične“ godine biti pokrenut diljem Europe. U sredini Svijeta vina smješten je glavni trg koji pruža sjajan pogled na grad i rijeku Douro. Naravno, u sklopu svega toga, nalaze se raznorazna iskustva koja će oduševiti svakog zaljubljenika u vino.

Jedno od njih je nazvano jednostavno „Wine Experience“. Naravno, ovdje je prilično jasno o čemu se radi, a posjetitelji će na raznim degustacijama otkrivati vinske regije, ali i saznati kako klima utječe na okus vina, naučiti više o vrstama grožđa, samoj proizvodnji i sličnom.

U dijelu „Porto Region Across the Ages“ na svoje će doći svi koji vole slušati o povijesti. Tako će naučiti o povijesti Porta i njegovih žitelja, ali naravno, sve u kontekstu vinarstva.

Nakon toga slijedi „Planet Cork“. Ovdje već možete pretpostaviti kako je riječ o plutu. Točnije, govori se o nedovoljno poznatoj, ali održivoj i inovativnoj proizvodnji plutenih čepova.

Nadalje, tu je „Bridge Collection – 9000 Years of Drinking“ gdje ćete čuti priču i povijest čovječanstva na jedan posve drukčiji način – kroz evoluciju posuda za piće. Nakon što prođete i to, vrijeme je za „Chocolate Story“, gdje je vino u drugom planu jer se priča o – čokoladi.

Kroz koji mjesec, WoW će dobiti i posljednje, šesto iskustvo – „Fashion & Fabric Museum“ koje će se baviti poviješću portugalske tekstilne i modne industrije. Naravno, sva ova iskustva bit će vrhunski prezentirana, a cilj je i pružiti što jaču edukaciju o navedenim temama i „običnim smrtnicima“.

Svijet vina želi Porto ucrtati na mapu Europe kao jaku kulturnu destinaciju, prvenstveno kroz priču o vinu zbog kojeg je grad i poznat, ali i kroz priču o bogatoj povijesti grada i životu. Uz toliko vinoljubaca na planeti, uopće ne dvojimo kako će WoW biti itekako uspješan projekt.


(Punkufer.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.